Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στο Γουέικο του Τέξας

Με το ενδεχόμενο να του ασκηθούν διώξεις ακόμη ανοικτό, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προγραμματίσει μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση σήμερα στο Γουέικο του Τέξας, μια πόλη που πριν 30 χρόνια έγινε θέατρο μιας αιματηρής επέμβασης εναντίον θρησκευτικής αίρεσης.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος περίμενε ότι θα συλληφθεί στις 21 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη για την υπόθεση χρηματισμού της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς με αντάλλαγμα τη σιωπή της, θα ανέβει στη σκηνή σήμερα το απόγευμα για «την πρώτη του συγκέντρωση για τις εκλογές του 2024».

Η πόλη του Γουέικο, με περίπου 130.000 κατοίκους, παραμένει ωστόσο συνδεδεμένη με την αντικυβερνητική, θρησκευτική αίρεση των Δαβιδιανών.

Την άνοιξη του 1993 επί 51 ημέρες ο κόσμος παρακολουθούσε την πολιορκία από το FBI ενός αγροκτήματος στο οποίο είχαν κλειστεί ένοπλοι υποστηρικτές του ηγέτη της αίρεσης των Δαβιδιανών, του Ντέιβιντ Κορές. Εβδομήντα έξι μέλη της αίρεσης, ανάμεσά τους 20 παιδιά, σκοτώθηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο ράντσο μετά την έφοδο σε αυτό των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας. Τέσσερις αστυνομικοί επίσης έχασαν τη ζωή τους. Η τραγωδία αυτή θεωρείται ορόσημο για την ακροδεξιά στις ΗΠΑ.

Δύο χρόνια αργότερα ο Τίμοθι ΜακΒέι, ένας νεαρός που θεωρούσε την αντίδραση των ομοσπονδιακών αρχών στο Γουέικο την αρχή μιας νέας παγκόσμιας τάξης, τοποθέτησε βόμβα σε κτίριο στην Οκλαχόμα Σίτι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 168 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι σχεδόν 700. Αυτή παραμένει η φονικότερη επίθεση εσωτερικής τρομοκρατίας στις ΗΠΑ.

Η επιδρομή στο Γουέικο επηρέασε και τον σωνομοσιολόγο Άλεξ Τζόουνς, ο οποίος όταν ήταν νεαρός, το 1998, οργάνωσε εκστρατεία για να ανοικοδομηθεί το παρεκκλήσι των Δαβιδιανών, ως μνημείο για τους νεκρούς της αίρεσης. Ο Τζόουνς ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων που στήριξαν τον Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές του 2016.

Η σημερινή προεκλογική συγκέντρωση προσφέρει στον Ρεπουμπλικάνο την ευκαιρία να δώσει νέα ώθηση στην εκστρατεία του, η οποία δεν έχει ακόμη ιδιαίτερη δυναμική, αν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ θα κερδίσει στις εκλογές του κόμματος για το χρίσμα.

Ωστόσο μέρος της δεξιάς, και κυρίως οι πλούσιοι δωρητές, έχουν στραφεί προς έναν άλλο πολιτικό, τον 44χρονο Ρον ΝτεΣάντις.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, αλλά αναμένεται να είναι ένας από τους βασικούς αντιπάλους του Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Η επανάσταση του 1821, αποτελεί προϊόν μιας μακράς πορείας των πολλών και διαφορετικών δυνάμεων, κινήσεων, του Ελληνισμού προς μία επαναστατική πορεία. Για τα κεντρικά...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

Advertisement