Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Απεργίες στη Γερμανία τη Δευτέρα – Απειλείται με συγκοινωνιακό χάος

Μία παγγερμανική απεργία στις μεταφορές την ερχόμενη Δευτέρα (27.03.2023) απειλεί με συγκοινωνιακό χάος στη Γερμανία.

Το συνδικάτο των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα Verdi και το Συνδικάτο Σιδηροδρόμων και Μεταφορών (EVG) καλούν τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους, στα αεροδρόμια και στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς σε 24ωρη απεργία, από την οποία αναμένεται να επηρεαστούν επίσης ναυτικές και οδικές μεταφορές.

Σε απεργία κατέρχονται παγγερμανικά οι εργαζόμενοι στις σιδηροδρομικές μεταφορές και στα αεροδρόμια, με μόνη εξαίρεση το αεροδρόμιο του Βερολίνου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ένωσης αεροδρομίων ADV, από την απεργία θα επηρεαστούν 380.000 πτήσεις. Η εταιρεία εκμετάλλευσης Fraport ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρχει τακτική επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Τα τοπικά μέσα μεταφοράς δεν θα λειτουργήσουν σε επτά ομοσπονδιακά κρατίδια: Βάδη-Βυρτεμβέργη, Έσση, Κάτω Σαξονία, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Ρηνανία-Παλατινάτο, Σαξονία και Βαυαρία.

Τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους καθώς οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας παρέμειναν μέχρι τώρα άκαρπες. Η παγγερμανική κινητοποίηση πραγματοποιείται τη Δευτέρα για άσκηση πίεσης στο νέο γύρο που πραγματοποιείται την ίδια ημέρα στο Βρανδεμβούργο.

Το συνδικάτο Verdi εκπροσωπεί περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, στα κρατίδια και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Με τον πληθωρισμό να έχει εκτιναχτεί στο 6,9% την προηγούμενη χρονιά και να κινείται και το τρέχον έτος σε υψηλά επίπεδα, το συνδικάτο Verdi ζητά μισθολογικές αυξήσεις 10,5% και ελάχιστη αύξηση 500 ευρώ το μήνα.

Αυτό θα σήμαινε αύξηση μισθών έως και 25% για πολλούς εργαζόμενους με χαμηλότερα εισοδήματα. Το συνδικάτο σιδηροδρομικών μεταφορών EVG διεκδικεί μεγαλύτερες αυξήσεις 12% και τουλάχιστον 650 ευρώ περισσότερα μηνιαίως για τους 180.000 εργαζόμενους της Deutsche Bahn.

Η προσφορά της εργοδοτικής πλευράς, (ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, υπουργεία κρατιδίων και τοπική αυτοδιοίκηση), είναι πολύ κατώτερη των συνδικαλιστικών επιδιώξεων. Η τελευταία πρόταση ήταν μισθολογική αύξηση 5% σε δύο βήματα για τους επόμενους 27 μήνες και ένα αφορολόγητο εφάπαξ ποσό αποζημίωσης πληθωρισμού 2.500 ευρώ. Το ίδιο προσφέρει και η Deutsche Bahn στους δικούς της υπαλλήλους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

Advertisement