Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Στη δημοσιότητα το ερώτημα του δημοψηφίσματος για τη «Φωνή» των Αβορίγινων

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Anthony Albanese,  ανακοίνωσε σήμερα το ερώτημα που προτείνει η κυβέρνηση να τεθεί στους Αυστραλούς κατά το επερχόμενο δημοψήφισμα για τη «Φωνή των Ιθαγενών στο Κοινοβούλιο», αλλά και το σχετικό σχέδιο τροπολογίας του Συντάγματος.

Η διαδικασίες αυτή εξελίσσεται επισήμως εδώ και πολλούς μήνες και αφορά στη δυνατότητα των Αβορίγινων  της Αυστραλίας να έχουν λόγο και φωνή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και τις Αρχεπς της Κοινοπολιτείας.

Όπως τόνισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, «η Ομάδα Εργασίας με εκπροσώπους των Πρώτων Εθνών που συστάθηκε για αυτόν το σκοπό, κατέληξε στην ακόλουθη διατύπωση για το δημοψήφισμα  που αναμένεται να διεξαχθεί έως τον Δεκέμβριο του 2023»:

«Πρόταση νόμου:

-«Να τροποποιηθεί το Σύνταγμα ώστε να αναγνωριστούν οι Πρώτοι Λαοί της Αυστραλίας με την καθιέρωση μιας Φωνής Αβορίγινων και Νησιωτών του Στενού Τόρες. Εγκρίνετε αυτή την προτεινόμενη τροποποίηση;»

Κατά την επίσημη παρουσίαση της πρότασης ο κ. Albanese, με δάκρυα στα μάτια, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να υποστηρίξουν τη «Φωνή», λέγοντας ότι θα βοηθήσει στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων για τους ανθρώπους των Πρώτων Εθνών.

«Αν όχι τώρα, πότε; Αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν ανήκει στους (πολιτικούς), ανήκει σε κάθε Αυστραλό εξίσου», είπε.

«Ένα άτομο, μία ψήφος. Άνθρωποι από όλες τις θρησκείες, τις καταβολές … όλοι μας θα έχουμε ίσο λόγο».

«Όλοι μας μπορούμε να κατέχουμε ίσο μερίδιο σε αυτό που πιστεύω ότι θα είναι μια εμπνευσμένη και ενωτική στιγμή της Αυστραλίας».Εκτός από το ερώτημα του δημοψηφίσματος, θα τεθεί στην κρίση των πολιτών μια τροπολογία του Συντάγματος ώστε να συμπεριλάβει ένα νέο κεφάλαιο με τίτλο «Αναγνώριση των Αβοριγίνων και των Νησιωτών του Στενού Τόρες».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Peter Dutton, δήλωσε πως το Φιλελεύθερο Κόμμα δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με το αν θα υποστηρίξει τη «Φωνή»:

«Θέλουμε να σκεφτούμε, να εξετάσουμε τι προτείνει η κυβέρνηση και να δούμε τα υπέρ και τα κατά … και μετά θα πάρουμε την απόφασή μας για το αν θα το υποστηρίξουμε».

Επανέλαβε ότι ο ίδιος και το κόμμα του είχαν ζητήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη «Φωνή» και δεν είχαν λάβει επαρκείς απαντήσεις.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε το έργο «Επισκευή και ανακατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων σε αύλειους χώρους Σχολείων», το οποίο είχε δημοπρατηθεί το Νοέμβριου του 2020 από την Τεχνική Υπηρεσία...

ΧΙΟΣ

Το παράρτημα Χίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας συγχαίρει τους 554 μαθητές από τα 23 δημοτικά Χίου (αριθμός ρεκόρ) που έλαβαν μέρος στον 17ο Πανελλήνιο διαγωνισμό...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Εκπρόσωπος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στο Ανατολικό Αιγαίο κ. Βολάκης Κωνσταντίνος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του  στην ακριτική νήσο των Λειψών. Με την ευγενική...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η  φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος  αποτελεί μια υπενθύμιση ότι οι ενέργειες των ανθρώπων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, έχουν σημασία. Η ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ Α.Ε. για 2η συνεχομένη...

Advertisement