Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Στη δημοσιότητα το ερώτημα του δημοψηφίσματος για τη «Φωνή» των Αβορίγινων

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Anthony Albanese,  ανακοίνωσε σήμερα το ερώτημα που προτείνει η κυβέρνηση να τεθεί στους Αυστραλούς κατά το επερχόμενο δημοψήφισμα για τη «Φωνή των Ιθαγενών στο Κοινοβούλιο», αλλά και το σχετικό σχέδιο τροπολογίας του Συντάγματος.

Η διαδικασίες αυτή εξελίσσεται επισήμως εδώ και πολλούς μήνες και αφορά στη δυνατότητα των Αβορίγινων  της Αυστραλίας να έχουν λόγο και φωνή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και τις Αρχεπς της Κοινοπολιτείας.

Όπως τόνισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, «η Ομάδα Εργασίας με εκπροσώπους των Πρώτων Εθνών που συστάθηκε για αυτόν το σκοπό, κατέληξε στην ακόλουθη διατύπωση για το δημοψήφισμα  που αναμένεται να διεξαχθεί έως τον Δεκέμβριο του 2023»:

«Πρόταση νόμου:

-«Να τροποποιηθεί το Σύνταγμα ώστε να αναγνωριστούν οι Πρώτοι Λαοί της Αυστραλίας με την καθιέρωση μιας Φωνής Αβορίγινων και Νησιωτών του Στενού Τόρες. Εγκρίνετε αυτή την προτεινόμενη τροποποίηση;»

Κατά την επίσημη παρουσίαση της πρότασης ο κ. Albanese, με δάκρυα στα μάτια, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να υποστηρίξουν τη «Φωνή», λέγοντας ότι θα βοηθήσει στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων για τους ανθρώπους των Πρώτων Εθνών.

«Αν όχι τώρα, πότε; Αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν ανήκει στους (πολιτικούς), ανήκει σε κάθε Αυστραλό εξίσου», είπε.

«Ένα άτομο, μία ψήφος. Άνθρωποι από όλες τις θρησκείες, τις καταβολές … όλοι μας θα έχουμε ίσο λόγο».

«Όλοι μας μπορούμε να κατέχουμε ίσο μερίδιο σε αυτό που πιστεύω ότι θα είναι μια εμπνευσμένη και ενωτική στιγμή της Αυστραλίας».Εκτός από το ερώτημα του δημοψηφίσματος, θα τεθεί στην κρίση των πολιτών μια τροπολογία του Συντάγματος ώστε να συμπεριλάβει ένα νέο κεφάλαιο με τίτλο «Αναγνώριση των Αβοριγίνων και των Νησιωτών του Στενού Τόρες».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Peter Dutton, δήλωσε πως το Φιλελεύθερο Κόμμα δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με το αν θα υποστηρίξει τη «Φωνή»:

«Θέλουμε να σκεφτούμε, να εξετάσουμε τι προτείνει η κυβέρνηση και να δούμε τα υπέρ και τα κατά … και μετά θα πάρουμε την απόφασή μας για το αν θα το υποστηρίξουμε».

Επανέλαβε ότι ο ίδιος και το κόμμα του είχαν ζητήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη «Φωνή» και δεν είχαν λάβει επαρκείς απαντήσεις.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement