Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την άρση της απαγόρευσης επιστροφής στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης

Οι ΗΠΑ επέκριναν σήμερα το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι “ανησυχούν ιδιαίτερα” από μια “προκλητική” όπως τη χαρακτήρισαν ψηφοφορία στο ισραηλινό κοινοβούλιο και κατήγγειλαν δηλώσεις ενός Ισραηλινού υπουργού που αρνείται την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ιδιαίτερα που η ισραηλινή Κνεσέτ υιοθέτησε νομοθεσία η οποία καταργεί σημαντικά μέρη του νόμου Αποδέσμευσης του 2005”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βεντάντ Πατέλ.

“Οι νομοθετικές τροποποιήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι ιδιαίτερα προκλητικές και αντιπαραγωγικές σε ό,τι αφορά τις προσπάθειές μας για την αποκατάσταση ηρεμίας καθώς εισερχόμαστε στις περιόδους του ραμαζανιού και του εορτασμού του Πάσχα”, δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το κίνημα των εβραίων εποίκων κέρδισε σήμερα μια νίκη στο ισραηλινό κοινοβούλιο με την ακύρωση νομοθετικής διάταξης που απαγόρευε στους Ισραηλινούς να μεταβαίνουν σε μια περιοχή στο βόρειο τμήμα της Δυτικής ‘Οχθης, από την οποία είχαν απομακρυνθεί οι εβραίοι κάτοικοι το 2005.

Το 2005 το Ισραήλ αποχώρησε μονομερώς από τη Λωρίδα της Γάζας εκκενώνοντας τους εβραϊκούς οικισμούς σε αυτό το παλαιστινιακό έδαφος, όπως και τέσσερις εβραϊκούς οικισμούς στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, στα περίχωρα της Ναμπλούς.

Ο νόμος που ψηφίστηκε για να επιτρέψει αυτή την αποδέσμευση απαγόρευε έκτοτε στους Ισραηλινούς να πηγαίνουν σε αυτές τις περιοχές, αλλά μια τροποποίηση που υιοθετήθηκε οριστικά σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο τους επιτρέπει στο εξής να επιστρέψουν στο μέρος που είχε εκκενωθεί στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος κάλεσε το Ισραήλ “να μην επιτρέψει την επιστροφή εποίκων” στην περιοχή ενώ παράλληλα αρνήθηκε να μιλήσει για πιθανά αντίποινα κατά της ισραηλινής κυβέρνησης.

Επίσης, ο Πατέλ χαρακτήρισε “προσβλητικές” και “επικίνδυνες” τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος αρνήθηκε την Κυριακή σε ομιλία του στο Παρίσι την ύπαρξη παλαιστινιακού λαού.

“Εκτιμάμε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν είναι μόνο ανακριβείς, αλλά και ανησυχητικές και επικίνδυνες”, δήλωσε ο Πατέλ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο υπουργός δεν ήταν “ο μόνος στην ισραηλινή κυβέρνηση”.

Ο Σμότριτς έκανε τις δηλώσεις αυτές την ίδια ημέρα που διεξάγονταν διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των εντάσεων ενόψει του ραμαζανιού, κι ενώ η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση σημαδεύεται από έναν νέο φαύλο κύκλο βίας που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο εκατό και πλέον ανθρώπων από την αρχή της χρονιάς.

Πηγές: AFP, Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου προσφέρει την καλύτερη αφορμή για να γιορταστεί η συνεισφορά του ποδηλάτου στο περιβάλλον, στην υγεία και στην βιώσιμη ανάπτυξη. Έτσι...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ξεκινά η αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού της Χίου, αγγίζοντας το ύψος των 6.000.000 ευρώ. Πρόκειται για την υλοποίησης ενός πολύ σπουδαίου έργου που αφορά...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Νίκου Ανδρουλάκη στην Χίο το βράδυ της Τρίτης ο Νότης Μηταράκης δήλωσε: Μιλώντας σε ένα νησί που βίωσε ακραίες καταστάσεις...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Agility είναι ένα εμπορικό “υπερόπλο” της Kymco στην Ευρώπη με πάνω από μισό εκατομμύριο πωλήσεις, και στην Ελλάδα με περισσότερες από 30 χιλιάδες....

Advertisement