Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βιετνάμ: Τα φιστίκια ήταν παράνομο ελεφαντόδοντο-Κατάσχεση επτά τόνων

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι στο Βιετνάμ ανακοίνωσαν την κατάσχεση επτά τόνων ελεφαντόδοντου που μεταφέρθηκε παράνομα από την Αγκόλα. Οι χαυλιόδοντες των ελέφαντα ανακαλύφθηκαν στο λιμάνι της Χαϊφόνγκ, σε ένα κοντέινερ του οποίου το επίσημα δηλωμένο περιεχόμενο ήταν φιστίκια.

Τον περασμένο μήνα, οι αρχές του Βιετνάμ κατάφεραν να κατασχέσουν άλλα 600 κιλά ελεφαντόδοντου, το οποίο επίσης προερχόταν από την Αφρική και έχουν προορισμό την Ασία(κίνα) αλλά και στην Ευρώπη.

Το εμπόριο του ελεφαντόδοντου έχει απαγορευτεί παγκοσμίως από τον ΟΗΕ από το 2002. Παρότι ιστορικά το ελεφαντόδοντο ήταν ένα περιζήτητο υλικό, το μέτρο της απαγόρευσης κρίθηκε αναγκαίο γιατί η ζήτηση του οδηγούσε στην ταχεία μείωση του πληθυσμού των ελεφάντων.

Η παράνομη εμπορία ελεφαντόδοντου ευδοκιμεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πολλοί έμποροι αξιοποιούν ένα παραθυράκι που επιτρέπει τις μεταπωλήσεις αυτού του υλικού, αν έχει αποκτηθεί στο «μακρινό παρελθόν», όπως αποκαλύπτει μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει να πωλείται ελεύθερα ελεφαντόδοντο στην περίπτωση που είχε αποκτηθεί πριν από το 1947!

Μολονότι η ΕΕ απαγόρευσε τις εξαγωγές ακατέργαστου ελεφαντόδοντου το 2017, οι εγχώριες αγοραπωλησίες-που έχουν τεθεί εκτός νόμου στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ-επιτρέπονται στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι η καταπολέμηση της λαθροθηρίας και της διακίνησης ελεφαντόδοντου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του σχεδίου δράσης της ΕΕ εναντίον της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών και ότι μελετά το τρέχον διάστημα τα επόμενα βήματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

Advertisement