Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

OHE: Σχεδόν 5.000 μετανάστες βρίσκονται σε επίσημα κέντρα κράτησης στη Λιβύη

Περίπου 5.000 μετανάστες βρίσκονται σε επίσημα κέντρα κράτησης στη Λιβύη, αλλά αυτοί αντιπροσωπεύουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Η κατάσταση παραμένει εντελώς απαράδεκτη αναφορικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων των μεταναστών στη χώρα. Πάντα κάναμε σαφές ότι η κράτηση δεν αποτελεί λύση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, ο Αντόνιο Βιτορίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η ένωση ανταποκριτών στον ΟΗΕ στη Γενεύη (Acanu).

Ο ΔΟΜ, που είναι μέρος του δικτύου του ΟΗΕ, δραστηριοποιείται στη Λιβύη σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για να παρέχει βοήθεια ζωτικής σημασίας σε μετανάστες που βρίσκονται σε επίσημα κέντρα κράτησης.

«Αλλά μας ανησυχεί ότι υπάρχουν ανεπίσημα κέντρα κράτησης για τα οποία καμία υπηρεσία δεν έχει γνώση ή πρόσβαση σε αυτά», τόνισε ο Βιτορίνο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΟΜ, «θα μπορούσαν αυτή τη στιγμή να βρίσκονται 5.000 άνθρωποι σε επίσημα κέντρα κράτησης».

Το χάος που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 κατέστησε τη Λιβύη μια προνομιακή οδό για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, από την υποσαχάρια Αφρική, τις αραβικές χώρες και τη Νότια Ασία, που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη, ιδίως μέσω των ιταλικών ακτών.

Οι μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, πέφτουν θύματα αδίστακτων διακινητών και, όταν αναχαιτίζονται, επιστρέφουν στις ακτές της Λιβύης, τοποθετούνται σε κέντρα κράτησης και υφίστανται κακομεταχείριση, καταγγέλλουν τακτικά μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο Βιτορίνο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει «σαφήνεια» και «προβλεψιμότητα» όταν πρόκειται για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, ιδίως όσον αφορά τα σημεία αποβίβασης.

«Επιπλέον, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε νόμιμους διαύλους πρόσβασης για να αποτρέψουμε τους μετανάστες από το να καταφεύγουν σε αρνητικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της καταφυγής σε παράνομους διακινητές», είπε.

Η γεωγραφική θέση της Ιταλίας την καθιστά έναν προορισμό επιλογής για τους αιτούντες άσυλο που περνούν από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, αλλά ένα νέο διάταγμα ψηφίστηκε τον Ιανουάριο που απαιτεί από τα ανθρωπιστικά πλοία να πραγματοποιούν μια διάσωση κάθε φορά.

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ τόνισε ότι η υπηρεσία του είχε συνάντηση με την ιταλική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα «ακριβώς για να αντιμετωπίσει την κατάσταση σε όλη τη Μεσόγειο», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

5Η ΓΙΟΡΤΗ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΧΙΟΥ 26, 27, 28 Ιουλίου 2024 Πιτυός, Χίος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  Κεντρική πλατεία,  18.00-23.00 Στην κεντρική πλατεία του Πιτυούς θα συναντήσετε τα...

ΧΙΟΣ

Ὡς τυγχάνει γνωστόν ἡ Ἱερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν ἔχει ἐντάξει εἰς τήν πνευματικήν διακονίαν Αὐτῆς τό πρόγραμμα «Φιλολογικόν Εἰλητάριον» μέ χῶρον διεξαγωγῆς...

ΧΙΟΣ

12ος ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΧΙΟΥ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1,5km Α.Μ.Ε.Α. – 1,5km (ΠΑΙΔΙΚΟ) – 5 km – 10,5 km Οι κορυφαίοι Έλληνες πρωταθλητές και φέτος συναντιούνται στο νησί της...

ΧΙΟΣ

Ο Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής Χίου και η Φιλαρμονική Δήμου Χίου με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουν την έναρξη της 2ης Θερινής Μουσικής Ακαδημίας Χίου, 13-19 Ιουλίου...

Advertisement