Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Δυο νεκροί και δεκάδες όμηροι σε διαδήλωση στην Κολομβία

Δυο άνθρωποιαστυνομικός και πολίτης έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην Κακετά χθες Πέμπτη, ενώ 79 αστυνομικοί και εννέα εργαζόμενοι σε πετρελαιοπηγή κρατούνται όμηροι από μέλη αγροτικών κοινοτήτων, ανακοίνωσε ανεξάρτητη αρχή υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα επεισόδια ξέσπασαν σε αγροτική περιοχή στον δήμο Σαν Βισέντε ντελ Καγουάν, όπου διαδηλωτές εισέβαλαν σε πετρελαιοπηγή της Emerald Energy κι έβαλαν φωτιά, σύμφωνα με την κολομβιανή αστυνομία.

«Είναι λυπηρό πως εν μέσω των διαδηλώσεων αυτών, ένας αστυνομικός κι ένας πολίτης σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί αστυνομικοί αιχμαλωτίστηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Κάρλος Καμάργο, ο επικεφαλής του Συνηγόρου του Λαού, τονίζοντας πως η αρχή της οποίας προΐσταται προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης.

Κοινότητες αγροτών και αυτοχθόνων είχαν ήδη αποκλείσει την πρόσβαση στην πετρελαιοπηγή, καθώς αξιώνουν η εταιρεία Emerald Energy, θυγατρική του κινεζικού κρατικού ομίλου Sinochem, να επωμιστεί την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στην περιοχή.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κολομβιανή αστυνομία, οι δύο άνθρωποι που σκοτώθηκαν χθες χτυπήθηκαν από σφαίρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαφωνούντες της άλλοτε οργάνωσης ανταρτών FARC, που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, δρουν στην περιοχή και δεν αποκλείεται να εμπλέκονται στα επεισόδια.

Οι διαδηλώσεις κοντά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ή σε μεταλλεία είναι συχνές στην Κολομβία, όπου κοινότητες πιέζουν οι εταιρείες να αναλάβουν την κατασκευή υποδομών, κυρίως δρόμων και σχολείων.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της Emerald Energy όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς προσπάθησε να της ζητήσει σχόλιο για τα επεισόδια.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, ο Γουστάβο Πέτρο, έδωσε εντολή κλιμάκιο των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, καθώς και δύναμη του στρατού, να μεταβούν στην περιοχή για να επιλυθεί η κρίση και να τερματιστούν τα βίαια επεισόδια, έκανε γνωστό ο ίδιος μέσω Twitter.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement