Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αδικαιολόγητη αν και αναμενόμενη η απέλαση διπλωματών από το Ιράν

Έντονη υπήρξε η αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στην απέλαση  δύο διπλωματών από την Τεχεράνη, την οποία χαρακτήρισε «αυθαίρετη και αδικαιολόγητη» αν και αναμενόμενη. “Δεν έκαναν κανένα λάθος”, προσέθεσε το υπουργείο.

Η απόφαση της Τεχεράνης ελήφθη μετά την απέλαση από τη Γερμανία δύο υπαλλήλων της ιρανικής πρεσβείας στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, σε απάντηση για την καταδίκη σε θάνατο του Γερμανοϊρανού Τζαμσίντ Σαρμάντ.

“Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα ενεργήσει με αποφασιστικότητα εναντίον κάθε υπερβολικής απαίτησης” σε σχέση με αυτήν την καταδίκη, ανέφερε  σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι.

Η καταδίκη του Τζαμσίντ Σαρμάντ σε θάνατο ανακοινώθηκε την επομένη των νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή των διαδηλώσεων που οργανώνονται στο Ιράν.

Τουλάχιστον 16 κάτοχοι δυτικών διαβατηρίων, μεταξύ των οποίων έξι Γάλλοι, κρατούνται στο Ιράν. Η πλειονότητα αυτών έχουν διπλή υπηκοότητα, όμως το Ιράν δεν αναγνωρίζει καθεστώς διπλής υπηκοότητας για τους υπηκόους του.

Η Γερμανία παρακολουθεί την αυξανόμενη στρατιωτική ενίσχυση του Ιράν με ανησυχία, όχι μόνο λόγω των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης στην περιοχή και των παραδόσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) στη Ρωσία, ανέφερε εξάλλου το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο παρέθεσε επίσης τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Φoρντό και τη σκληρή καταστολή του ίδιου του πληθυσμού του από το Ιράν ως άλλους λόγους ανησυχίας και είπε πως η Γερμανία βρίσκεται σε στενό διάλογο με εταίρους στην περιοχή και εντός της Ευρώπης καθώς και με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις εξελίξεις αυτές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement