Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Σβήνουν οι ελπίδες κάτω από τα χαλάσματα – Κίνδυνος για υγιειονομική βόμβα στους καταυλισμούς

Μετρώντας το χρόνο αντίστροφα μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, διασώστες από όλο τον κόσμο συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να βρουν ίχνη ζωής κάτω από τα χαλάσματα με την ελπίδα να μη χάνεται μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι απεσταλμένοι της ΕΡΤ στην σεισμόπληκτη Τουρκία, Ελβίνα Κρίθαρη και Κώστας Καντούρης, μεταδίδουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις όπως η χαρμόσυνη είδηση για τη διάσωση ενός 68χρονου άνδρα που ανασύρθηκε μετά από 158 ώρες στο Καχραμανμαράς από Ρώσους διασώστες και την ανασυρση μιας 40χρονης μετά από 170 ώρες στο Γκαζιαντέπ.

«Η ατμόσφαιρα είναι βαριά από τη σκόνη που σηκώνεται από τα μπάζα που οι αρχές εδώ επιχειρούν να βγάλουν καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται. Διασώστες και ασθενοφόρα περιμένουν στο πλάι μήπως και κάποιος είναι στα συντρίμμια ακόμα, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000, σε όλες τις πληγείσες περιοχές, βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από αυτά τα ερείπια» μετέδωσε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ.

Οσμή θανάτου στα χαλάσματα

Και όπως είπε η κατάσταση στις πόλεις που μετρούν τα περισσότερα θύματα είναι βαριά, καθώς είναι έντονη στην ατμόσφαιρα και η οσμή του θανάτου. «Οι αρχές συλλέγουν τα πτώματα τα οποία βγαίνουν από τα χαλάσματα, καθώς οι εκσκαφείς προσπαθούν να αποσύρουν τα μπάζα από τα σημεία των γκρεμισμένα οικοδομών», περιέγραψε.

Μια εβδομάδα μετά το σεισμό η κατάσταση δεν φαίνεται καθόλου να διευκολύνεται αντίθετα τώρα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό το δράμα των ανθρώπων που βρίσκονται πια άστεγοι, αλλά το χειρότερο, να έχουν χάσει ή να αγνοούν δικούς τους ανθρώπους.

Καμπανάκι κινδύνου για εμφάνιση λοιμώξεων

Για την δραματική κατάσταση στο Γκαζιαντέπ που χτυπήθηκε πολύ από το σεισμό, με τους άστεγους να κινδυνεύουν από τις υγειονομικές συνθήκες και το κρύο μίλησε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Κώστας Καντούρης, ο οποίος αναφέρθηκε και στη διάσωση μιας 40χρονης γυναίκας που δίνει μια μικρή αχτίδα αισιοδοξίας στους συγγενείς αγνοουμένων.

Κάνοντας λόγο για μικρά θαύματα αναφέρθηκε στην γυναίκα την οποία ανέσυραν 170 ώρες μετά τον φονικό σεισμό τούρκοι διασώστες. «Η 40χρονη βρέθηκε στο ισόγειο μιας 6οροφής οικοδομής. Οι διασώστες την εντόπισαν κάνοντας τομές στο τσιμέντο».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η πόλη ήταν το επίκεντρο του δεύτερου μεγάλου σεισμού των 7,6 ρίχτερ. Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε χθεσινή ανακοίνωσή για αύξηση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις σεισμόπληκτες περιοχές.

«Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι φτάνουν στο σεισμόπληκτες περιοχές μεγάλες παρτίδες εμβολίων, τετάνου και λύσσας» με τους γιατρούς να καλούν τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Όσον αφορά τις συνθήκες στους καταυλισμούς είναι εξαιρετικά δύσκολες καθώς παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων και βασικών πρώτων ειδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement