Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Διευθυντές της Shell μηνύθηκαν για «ελαττωματική» στρατηγική για το Κλίμα

Οι διευθυντές της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας Shell μηνύθηκαν προσωπικά για τη στρατηγική τους για το κλίμα, η οποία, σύμφωνα με τους ενάγοντες, είναι ανεπαρκής για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και θέτει την εταιρεία σε κίνδυνο καθώς ο κόσμος μεταβαίνει στην καθαρή ενέργεια.

Οι περιβαλλοντικοί δικηγόροι της ClientEarth κατέθεσαν την αγωγή κατά των 11 διευθυντών στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας. Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση στον κόσμο που επιδιώκει να καταστήσει υπεύθυνους τους διευθυντές εταιρειών επειδή δεν προετοίμασαν κατάλληλα την εταιρεία τους για τη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα, δήλωσε η ClientEarth.

Η ClientEarth, η οποία κατέχει συμβολική συμμετοχή στη Shell, προσφεύγει βάσει του βρετανικού νόμου περί εταιρειών και υποστηρίζεται από μια ομάδα μεγάλων συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλων θεσμικών επενδυτών. Υποστηρίζει ότι η παγκόσμια μετάβαση σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι αναπόφευκτη, καθώς οι παγκόσμιες κυβερνήσεις ενεργούν για να τερματίσουν την κλιματική κρίση. Πρόσθεσαν δε, ότι η αποτυχία της Shell να κινηθεί αρκετά γρήγορα, απειλεί την ίδια την εταιρεία, και ότι θα σπαταληθούν τα χρήματα των επενδυτών της σε μη αναγκαία έργα ορυκτών καυσίμων.

Η Shell ανακοίνωσε πρόσφατα ετήσιο κέρδος ρεκόρ ύψους 40 δισ. δολαρίων λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας που προέκυψαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως, καθώς αυξάνονται οι κλιματικοί προσφυγές σε όλο τον κόσμο, η εταιρεία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έναν καταιγισμό πρόσφατων νομικών και ρυθμιστικών προκλήσεων. Αυτές περιλαμβάνουν μια ολλανδική δικαστική απόφαση για μείωση των εκπομπών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά 45% έως το 2030. Η εταιρεία έχει επίσης κατηγορηθεί ότι επενδύει λιγότερα στην πράσινη ενέργεια από ό,τι ισχυρίζεται.

«Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα δεν είναι απλώς αναπόφευκτη, αλλά ήδη συμβαίνει. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο επιμένει σε μια στρατηγική μετάβασης που είναι θεμελιωδώς ελαττωματική, παρά το νομικό καθήκον του διοικητικού συμβουλίου να διαχειριστεί αυτούς τους κινδύνους», δήλωσε ο δικηγόρος της ClientEarth, Πολ Μπένσον.

«Μακροπρόθεσμα, είναι προς το συμφέρον της εταιρείας, των εργαζομένων και των μετόχων της – καθώς και του πλανήτη – η Shell να μειώσει τις εκπομπές της ταχύτερα από ό,τι σχεδιάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε το 2021 ότι κανένα νέο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν ήταν συμβατό με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050», πρόσθεσε.

Η ClientEarth ζητά από το ανώτατο δικαστήριο να διατάξει το διοικητικό συμβούλιο της Shell να υιοθετήσει μια στρατηγική για τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου σύμφωνα με τα καθήκοντα του βάσει του νόμου περί εταιρειών και σε συμμόρφωση με την εντολή του ολλανδικού δικαστηρίου για μεγάλες περικοπές στις εκπομπές ρύπων. Το ανώτατο δικαστήριο θα αποφασίσει τώρα αν η αγωγή της ClientEarth θα προχωρήσει.

«Δεν αποδεχόμαστε τους ισχυρισμούς της ClientEarth», δήλωσε εκπρόσωπος της Shell. «Οι διευθυντές μας έχουν συμμορφωθεί με τα νόμιμα καθήκοντά τους και έχουν, ανά πάσα στιγμή, ενεργήσει με γνώμονα το συμφέρον της εταιρείας. Πιστεύουμε ότι οι κλιματικοί μας στόχοι ευθυγραμμίζονται με τον πιο φιλόδοξο στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου της συμφωνίας του Παρισιού. Οι μέτοχοί μας υποστηρίζουν σθεναρά την πρόοδο που σημειώνουμε όσον αφορά τη στρατηγική μας για την ενεργειακή μετάβαση, με το 80% να ψηφίζει υπέρ αυτής της στρατηγικής στην τελευταία μας γενική συνέλευση», σημείωσε.

Η εταιρεία μηνύθηκε επίσης αυτό το μήνα από 14.000 άτομα από δύο κοινότητες της Νιγηρίας, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η Shell ευθύνεται για την καταστροφική ρύπανση του νερού τους. Η Shell δήλωσε ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για την απόσπαση πετρελαίου από τους αγωγούς της από οργανωμένες συμμορίες, η οποία, όπως λέει, προκαλεί πολλές από τις διαρροές, και ότι δεν ευθύνεται για τις ενέργειες της νιγηριανής θυγατρικής της εταιρείας.

Η ίδια η Shell προσέφυγε στη δικαιοσύνη αυτόν τον μήνα σε μια προσπάθεια να τερματίσει την κατάληψη της πλατφόρμας πετρελαίου και φυσικού αερίου της από διαδηλωτές της Greenpeace International. Η πλατφόρμα βρίσκεται τώρα στη Μάγχη και μεταφέρεται στη Βόρεια Θάλασσα. Οι διαδηλωτές απαιτούν από την εταιρεία να σταματήσει την επέκταση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο και να πληρώσει για την καταστροφή του κλίματος που, όπως λένε, προκαλεί η εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμη μεταρρύθμιση για την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, την 14η από το 2019, επιβεβαιώνοντας ότι η...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

Advertisement