Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός στην Τουρκία: Επιστήμονες της NASA αξιολογούν τις ζημιές με τη βοήθεια δορυφόρων

Οι σεισμοί μεγέθους 7,8 και 7,5 Ρίχτερ που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη δυτική Συρία στις 6 Φεβρουαρίου 2023 προκάλεσαν τεράστιες και εκτεταμένες καταστροφές και στις δύο χώρες. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 26 χιλιόμετρα ανατολικά της τουρκικής πόλης Nurdagi σε βάθος περίπου 18 χιλιομέτρων στο ρήγμα της Ανατολίας. Ο σεισμός προκάλεσε βίαιες δονήσεις που έγιναν αισθητές εκατοντάδες χιλιομέτρα μακριά από το επίκεντρο. Τον πρώτο σεισμό ακολούθησε ένας δεύτερος σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών και εκατοντάδες μικρότεροι μετασεισμοί.

Καθώς διαδόθηκε η είδηση του συμβάντος, επιστήμονες σε διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο -συμπεριλαμβανομένης της NASA– άρχισαν να επεξεργάζονται και να αναλύουν δορυφορικά δεδομένα.

«Πρόκειται για πολύ μεγάλους και ισχυρούς σεισμούς που έφτασαν μέχρι την επιφάνεια», δήλωσε ο Έρικ Φίλντινγκ, γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA. «Αυτό προκάλεσε εξαιρετικά ισχυρές δονήσεις που έπληξαν πολλές πυκνοκατοικημένες πόλεις και κωμοπόλεις. Το μήκος και το μέγεθος του ρήγματος ήταν παρόμοια με τον σεισμό του 1906 που κατέστρεψε το Σαν Φρανσίσκο», σημείωσε ο επιστήμονας.

Ο παρακάτω χάρτης των ζημιών δείχνει τμήματα των πόλεων Türkoğlu, Kahramanmaraş και Nurdaği. Τα σκούρα κόκκινα εικονοστοιχεία αντιπροσωπεύουν περιοχές οι οποίες έχουν πιθανόν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ οι πορτοκαλί και κίτρινες περιοχές έχουν υποστεί μέτριες ή μερικές ζημιές. Κάθε εικονοστοιχείο έχει διάμετρο περίπου 30 μέτρα (περίπου το μέγεθος ενός γηπέδου μπέιζμπολ).

(NASA)

Ο χάρτης προέρχεται από δεδομένα που συλλέχθηκαν από το PALSAR-2 του προηγμένου δορυφόρου παρατήρησης ALOS-2 (Advanced Land Observing Satellite-2) στις 8 Φεβρουαρίου 2023. Ο δορυφόρος φέρει ένα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος, έναν αισθητήρα που στέλνει παλμούς μικροκυμάτων προς την επιφάνεια της Γης και αφουγκράζεται τις ανακλάσεις αυτών των κυμάτων για να χαρτογραφήσει το τοπίο, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων. Συγκρίνοντας τα δεδομένα της 8ης Φεβρουαρίου με παρατηρήσεις που έγιναν από τον ίδιο δορυφόρο πριν από τον σεισμό (στις 7 Απριλίου 2021 και στις 6 Απριλίου 2022), οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις αλλαγές και άρχισαν να εντοπίζουν τις περιοχές που υπέστησαν ζημιές.

«Ο χάρτης καλύπτει μόνο το κεντρικό τμήμα της πληγείσας περιοχής λόγω του στενού εύρους των δεδομένων της λεπτής δέσμης ALOS-2 που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά περιλαμβάνει τα επίκεντρα τόσο του κύριου σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών όσο και του μετασεισμού μεγέθους 7,5 βαθμών», εξήγησε ο Φίλντινγκ. «Σημειώστε ότι τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των λήψεων του ALOS-2 απέχουν έως και ένα έτος μεταξύ τους, οπότε η ακρίβεια του χάρτη των πλησιέστερων ζημιών μπορεί να είναι χαμηλότερη σε περιοχές με βλάστηση, όπως στα βουνά, εξαιτίας των εποχιακών διακυμάνσεων», δήλωσε ο Φίλντιγκ.

Καθώς προκύπτουν νέα δεδομένα, η ερευνητική ομάδα δημοσιεύει εικόνες και δεδομένα που σχετίζονται με τον σεισμό σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

«Εκτός από τη χαρτογράφηση των ζημιών, χρησιμοποιούμε δορυφόρους για να παρακολουθούμε τους αυξημένους κινδύνους κατολισθήσεων, τις διακοπές ρεύματος και τις καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης», δήλωσε η Σάνα ΜακΚλέιν, υπεύθυνη του προγράμματος.

ΠΗΓΗ: Earth Observatory

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Ακόμα και η σφαίρα δεν τόλμησε να τον χτυπήσει! Αν  για κάποιο λόγο είχε καταφέρει ο εκτελεστής να δολοφονήσει τον...

ΧΙΟΣ

Το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος», σας προσκαλεί στη μουσικοθεατρική παράσταση – αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο τραγούδι και στην ιστορία του, με τίτλο «Κάτσε ν’...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σᾶς  γνωρίζουμε  ὅτι  ἡ Ἱερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν, μέ τήν εὐκαιρία τῶν ἐπετειακῶν ἐκδηλώσεων γιά τήν συμπλήρωση 50 χρόνων ἀπό τήν εἰσβολή τῶν Τούρκων...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ενημερώνει ότι ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους στο εν θέματι ψηφιακό αποθετήριο από...

Advertisement