Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Παραπληροφόρηση από ΗΠΑ τα περί κατασκοπευτικού αερόστατου

Η Κίνα αντεπιτέθηκε στις ΗΠΑ μετά την κατάρριψη του ύποπτου κατασκοπευτικού αερόστατου, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες αποτελούν «μέρος του πληροφοριακού πολέμου της αμερικανικής πλευράς κατά της Κίνας».

Κατά την καθημερινή ενημέρωση της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ επανέλαβε την επιμονή της Κίνας ότι το μεγάλο μη επανδρωμένο αερόστατο ήταν ένα πολιτικό μετεωρολογικό αερόστατο που είχε εκτοξευθεί κατά λάθος από την πορεία του.

Επανέλαβε τον ισχυρισμό της Κίνας ότι οι ΗΠΑ «αντέδρασαν υπερβολικά» καταρρίπτοντάς το.

Όμως το Πεντάγωνο δήλωσε την Τετάρτη ότι το κινεζικό αερόστατο που καταρρίφθηκε το Σάββατο στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας ήταν μέρος ενός προγράμματος που περιλαμβάνει έναν αριθμό αερόστατων που η Κίνα εκμεταλλεύεται εδώ και «αρκετά χρόνια».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι το αερόστατο ήταν εξοπλισμένο για τη συλλογή σημάτων πληροφοριών και αποτελούσε μέρος ενός τεράστιου, συνδεδεμένου με τον στρατό, προγράμματος εναέριας κατασκοπείας που στόχευε περισσότερες από 40 χώρες.

«Είναι ανεύθυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε καθημερινή ενημέρωση στο Πεκίνο.

Μετά την κατάρριψη, ο υπουργός Άμυνας της Κίνας αρνήθηκε να δεχτεί τηλεφώνημα του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν για να συζητήσει το θέμα του αερόστατου το Σάββατο, ανέφερε το Πεντάγωνο.

Η Κίνα δεν απάντησε επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με το σε ποια κυβερνητική υπηρεσία ή εταιρεία ανήκε το αερόστατο ή πώς σκόπευε να ακολουθήσει την υπόσχεση να λάβει περαιτέρω μέτρα για το θέμα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν έκτοτε απορρίψει τους ισχυρισμούς της Κίνας και πράκτορες του FBI και της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού καταγράφουν τα συντρίμμια που ανακτήθηκαν από τον ωκεανό και τα μεταφέρουν για περαιτέρω επεξεργασία.

Παρόμοια αερόστατα πέρασαν πάνω από το αμερικανικό έδαφος σε τέσσερις προηγούμενες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Τραμπ και Μπάιντεν. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν τα αναγνώρισαν αμέσως ως κινεζικά αερόστατα παρακολούθησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου ταξίαρχος Πατ Ράιντερ.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ενημέρωσαν τα μέλη του Κογκρέσου για το κινεζικό πρόγραμμα παρακολούθησης με αερόστατα σε απόρρητες συνεδριάσεις αυτή την εβδομάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε μια επίσκεψη στο Πεκίνο που είχε προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα στον απόηχο του περιστατικού, επιφέροντας πλήγμα στις προσπάθειες ανάσχεσης της περαιτέρω επιδείνωσης των διμερών σχέσεων που έχουν κατρακυλήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει δεκάδες χώρες για το πρόγραμμα, το οποίο, σύμφωνα με αξιωματούχους, δραστηριοποιείται σε πέντε ηπείρους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ο μόνος στόχος», είπε σε συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ που το επισκέφθηκε.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι ο ίδιος και ο Στόλτενμπεργκ είχαν μιλήσει για τις «συστημικές και τακτικές προκλήσεις» που θέτει η Κίνα στη συμμαχία και τη σημασία της καταπολέμησής τους.

Με τον τόνο της Κίνας να οξύνεται με αφορμή το περιστατικό με το αερόστατο, δεν ήταν σαφές πότε θα μπορούσε να επαναπρογραμματιστεί η επίσκεψη του Μπλίνκεν.

Παρόλα αυτά, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε την Πέμπτη ότι καλωσόρισε την προτεινόμενη επίσκεψη της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, λέγοντας: «Είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο πλευρές να διατηρήσουν την κανονική επικοινωνία».

Πηγή: dailymail.co.uk

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Automated Shift Assistant βασίζεται σε μια έξυπνη τεχνολογία με δύο ηλεκτρομηχανικούς ενεργοποιητές να αυτοματοποιούν τη λειτουργία του συμπλέκτη και την αλλαγή σχέσεων στο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μια τελευταία ρύθμιση στο ζήτημα έκδοσης στοιχείων κυκλοφορίας για χρήση οχημάτων κατηγορίας Ο1 και Ο2 (ρυμουλκούμενα – τρέιλερ), συμπεριλαμβανομένων και των ειδικής χρήσεως ειδικού...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

H κατασκευή μιας μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών υψηλής τάσης έχει ξεκινήσει, μαζί με έργα επέκτασης των χώρων κατασκευής αμαξωμάτων, συναρμολόγησης και logistics. Συνολικά 800 εκατομμύρια...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο Cupra Formentor έρχεται με υψηλές φιλοδοξίες, βαδίζοντας στα χνάρια του επιτυχημένου προηγούμενου SUV. Το Cupra Formentor είναι το best seller της εταιρείας...

Advertisement