Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία, Τζόρτζια Μελόνι: Ανησυχητική η κατάσταση για υπόθεση Κόσπιτο και κίνδυνος σοβαρών συνεπειών

Η υπόθεση του αναρχικού Αλφρέντο Κόσπιτο, με την αποκάλυψη του περιεχομένου των συνομιλιών του με φυλακισμένους του Ιταλικού υπόκοσμου αλλά και την επίθεση των Αδελφών της Ιταλίας κατά της Ιταλικής Αριστεράς για τις συναντήσεις με τον αναρχικό, αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και την Κυβέρνησή της.

Η ίδια αποφάσισε να τοποθετηθεί επί του θέματος μετά την επιστροφή της από την συνάντηση στο Βερολίνο με τον Όλαφ Σολτς, και το έκανε με επιστολή στον διευθυντή της δημοφιλούς εφημερίδας Corriere della Sera σήμερα 4/02.

“Εδώ και αρκετές ημέρες κατηγορούμαι για επιφυλακτικότητα από μέλη της αντιπολίτευσης και από τα Μέσα Ενημέρωσης” είπε η Μελόνι, η οποία υπενθύμισε πως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο Σολτς στο Βερολίνο δεσμεύτηκε να απαντήσει επί του θέματος. “Το κάνω τώρα, επισημαίνοντας ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έχω μιλήσει μέχρι στιγμής είναι ότι προσπάθησα να μην τροφοδοτήσω μια διαμάχη που θεωρώ, για όλους, αντιπαραγωγική”.

Η Μελόνι εξηγεί τους λόγους της. “Σίγουρα οι τόνοι έχουν ανέβει πολύ ψηλά και καλώ όλους, ξεκινώντας από τα μέλη των Αδελφών της Ιταλίας, να επανέλθουμε στο επίπεδο μιας ειλικρινούς αλλά με σεβασμό αντιπαράθεσης. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν σε καμία περίπτωση λόγοι για την παραίτηση (των Ντοντζέλι και Ντελμάστρο) που κάποιοι ζήτησαν” ενώ υπενθύμισε την είδηση που διέδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με το οποίο τα επίμαχα έγγραφα “δεν χαρακτηρίζονται ως απόρρητα”.

Στη συνέχεια, η Ιταλίδα πρωθυπουργός προέβη σε επίθεση κατά της Αριστεράς. “Βρίσκω περίεργο το γεγονός ότι σκανδαλίζεται κανείς επειδή έγγραφα που δεν καλύπτονται από το απόρρητο έχουν συζητηθεί στο Κοινοβούλιο, ενώ επί χρόνια οι ιδιωτικές συζητήσεις – που δεν θα έπρεπε να αποκαλύπτονται – ήταν συχνά δημόσιες” επικαλούμενη το θέμα των υποκλοπών, μείζον ζήτημα της Ιταλικής Κεντροδεξιάς εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης η Μελόνι υπενθύμισε πως το Δημοκρατικό κόμμα “έχει κατηγορήσει την υποφαινόμενη, (τότε) αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι “είναι ο ηθικός αυτουργός των θανάτων στη θάλασσα” ή ότι ηγείται ενός “ανατρεπτικού κόμματος” ” και πως παλαιότερα “οι θεσμικοί εκπρόσωποι φώναζαν εν μέσω χειροκροτημάτων ότι πρέπει να “φτύσουμε αίμα” “.

Η Μελόνι όρισε επίσης ως “παράδοξο το γεγονός ότι τα κόμματα της Αριστεράς δεν μπορούν να λογοδοτήσουν για τις επιλογές τους, όταν η πηγή της διαμάχης αυτών των ημερών είναι αντικειμενικά η επίσκεψη στον Κόσπιτο από εξειδικευμένη αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος, την ώρα που ο κρατούμενος εντείνει τις προσπάθειές του να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο”.
Όλα αυτά, σύμφωνα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό “αφού έλαβαν γνώση -από όσα αναφέρει ο Τύπος για την υπόθεση- των σχέσεων μεταξύ του Αλφρέντο Κόσπιτο και των αφεντικών της μαφίας στο καθεστώς σκληρής κάθειρξης, και γνωρίζοντας πολύ καλά πόσο αρέσει στη μαφία να αμφισβητεί το 41 bis, έγκυρα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος συνέχισαν να ζητούν την ανάκληση του θεσμού για τον Κόσπιτο, προσποιούμενοι ότι δεν κατανοούν τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια επιλογή, ιδίως σε ότι αφορά την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος”.

Η Μελόνι τόνισε πως “ενώ η Κυβερνητική πλειοψηφία και η αντιπολίτευση διαπληκτίζονται σχετικά με την υπόθεση, το κλίμα γύρω μας θερμαίνεται επικίνδυνα γρήγορα” μάλιστα επικαλούμενη τις ”αφίσες που εμφανίστηκαν χθες στο πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, αποκαλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη διαφόρων κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος, “δολοφόνους” ”.
Μάλιστα η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως “οι απειλές κατά των ιταλικών θεσμών εμφανίζονται παντού, εδώ στην πατρίδα και στο εξωτερικό” και τόνισε πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με “μια κατάσταση με αποφασιστικά ανησυχητικό περίγραμμα που κινδυνεύει να έχει σοβαρές συνέπειες”.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός έκλεισε την επιστολή τονίζοντας πως πρόκειται για “ένα σενάριο που απαιτεί σύνεση και προσοχή, αλλά που πρέπει να δει το Κράτος ενωμένο, σε όλες τις αρθρώσεις και τις συνιστώσες του, να υπερασπίζεται τη νομιμότητα” και τόνισε πως “είναι μια έκκληση που απευθύνω σε όλους, πολιτικούς, δημοσιογράφους, διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Έτσι ούτως ώστε αύριο να μην χρειαστεί να κοιτάξουμε πίσω και να ανακαλύψουμε ότι, μη κατανοώντας τη σοβαρότητα αυτού που συνέβαινε, καταλήξαμε όλοι να είμαστε υπεύθυνοι για μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να μας οδηγήσει οπουδήποτε”.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement