Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Η βουλή ενέκρινε «κατ΄αρχήν» την αφαίρεση της ιθαγένειας στους χρηματοδοτουμένους από την Παλαιστινιακή Αρχή

Η ισραηλινή Κνεσέτ ενέκρινε, σε πρώτη ανάγνωση, σχέδιο νόμου που θα αφαιρούσε την εθνικότητα και την ιθαγένεια από Άραβες και κατοίκους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, εάν αποδειχθεί ότι έχουν λάβει οικονομικές πιστώσεις από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Το νομοσχέδιο πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από τη δεύτερη και την τρίτη ανάγνωση για να γίνει νόμος.

Η Κνεσέτ ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Η Ολομέλεια της Κνεσέτ ενέκρινε, σε πρώτη ανάγνωση, το πρωί της Τρίτης, ένα νομοσχέδιο για την ανάκληση της ιθαγένειας ή της διαμονής όσων λαμβάνουν επιδόματα ή μισθούς από την Παλαιστινιακή Αρχή”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 89 μέλη υποστήριξαν το νομοσχέδιο, ενώ 8 από τα 120 ήταν αντίθετα, χωρίς να διευκρινιστεί η θέση των υπολοίπων και «θα επιστραφεί στη μεικτή επιτροπή της Επιτροπής Εσωτερικών και της Επιτροπής της Κνεσέτ για να συνεχίσει την έρευνα και προετοιμασία για τη δεύτερη και τρίτη ανάγνωση».

Το προσχέδιο ορίζει ότι «κάθε πολίτης ή κάτοικος που έχει καταδικαστεί για διάπραξη παραβίασης της εμπιστοσύνης προς το κράτος του Ισραήλ και επεβλήθη πραγματική ποινή φυλάκισης εξαιτίας της, και αποδεικνύεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή του καταβάλλει επιδόματα ή μισθούς, θα είναι δυνατή η ανάκληση της ιθαγένειάς του ή της άδειας μόνιμης διαμονής του και επομένως η απέλασή τους , στις περιοχές εξουσίας ή στη Λωρίδα της Γάζας.»

Στο σκεπτικό υποστηρίζεται ότι πολλοί από αυτούς που έχουν ισραηλινή υπηκοότητα ή άδειες παραμονής λαμβάνουν μηνιαίους μισθούς και επιδόματα από την Παλαιστινιακή Αρχή αυτές τις μέρες  για τη διεξαγωγή επιθέσεων. Σημειώνεται αρκετοί βουλευτές της ισραηλινής αντιπολίτευση υποστηρίξαν το νομοσχέδιο έπειτα από πιέσεις και τις κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών και Ομογενών καταδίκασε το νομοσχέδιο, θεωρώντας το επικίνδυνη κλιμάκωση.

Πρόσθεσε ότι βλέπει «εξαιρετικά σοβαρά τις συζητήσεις που γίνονται στην ισραηλινή Κνεσέτ σχετικά με την υιοθέτηση ορισμένων νόμων που εισάγουν φυλετικές διακρίσεις με σκοπό την έγκρισή τους, σύμφωνα με τους οποίους θα αφαιρείται η ιθαγένεια ή η διαμονή από τους Παλαιστίνιους κρατούμενους».

Χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των Συμβάσεων της Γενεύης, των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Το Παλαιστινιακό υπουργείο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη και τους οργανισμούς και τα εξειδικευμένα συμβούλια τους να «επέμβουν γρήγορα για να σταματήσουν την έγκριση και την εφαρμογή του».

Τα εισαγόμενα μέτρα θα έχουν αντίκτυπο, όπως εκτιμάται, στην καταβολή επιδομάτων επιδομάτων στις οικογένειες των κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

Advertisement