Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ο δρόμος προς τις εκλογές και ο πιθανός δεύτερος γύρος

«Είμαι ευγνώμων στον Θεό που θα βαδίσουμνε δίπλα-δίπλα μαζί σας, τη νεολαία μας που ψηφίζει για πρώτη φορά, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου», είπε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση για νέους στην Προύσα. Είπε επίσης ότι κάνει την επίσημη πρόσκληση (για διάλυση της βουλής και εκλογές) στις 10 Μαρτίου, μετά την οποία το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) θα προχωρήσει στις απαραίτητες εκλογικές προετοιμασίες. Η ημερομηνία των εκλογών γίνεται επίσημη μόνο μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Οι φετινές εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν τον Ιούνιο, αλλά τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είπαν ότι ο μήνας αυτός συμπίπτει με τις θερινές διακοπές και τις θρησκευτικές αργίες και έτσι η ημερομηνία μεταφέρθηκε νωρίτερα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου δήλωσε ότι η συμμαχία συμφωνεί με τη διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών της χώρας στις 14 Μαΐου.

Η συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη παρουσιάσει έναν προεδρικό υποψήφιο. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στο Κοινοβούλιο έχει αποκλειστεί μέχρι στιγμής από τη συμμαχία και έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να παρουσιάσει δικό του υποψήφιο.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος ψηφοφορίας στις 28 Μαΐου και ο νικητής θα προκύψει με απλή πλειοψηφία εκ των δυο επικρατέστερων από τον πρώτο γύρο. Οι εκλογές του 2023 θα είναι πιθανώς η πρώτη φορά που θα γίνει σε δύο γύρους από τότε που η χώρα πέρασε σε προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.

Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τότε που η Τουρκία μεταπήδησε από το κοινοβουλευτικό σύστημα στο σημερινό προεδρικό. Οι Τούρκοι ψηφοφόροι υποστήριξαν οριακά μια εκτελεστική προεδρία στις 16 Απριλίου 2017, με δημοψήφισμα 51,4% υπέρ. Η επίσημη μετάβαση στο νέο σύστημα έγινε όταν ο Ερντογάν ορκίστηκε πρόεδρος στο Κοινοβούλιο μετά τις γενικές εκλογές του 2018, τις οποίες κέρδισε με πλειοψηφία 52,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement