Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία: Ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο (21/01) ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας, επειδή οι σουηδικές αρχές επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη αντιτουρκική διαδήλωση.

Πιο συγκεκριμένα, «η επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας Πολ Γιόνσον στην Τουρκία στις 27 Ιανουαρίου έχασε το νόημα και τη σημασία της, οπότε την ακυρώσαμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Η επίσκεψη του Γιόνσον είχε στόχο να πείσει την Άγκυρα να άρει τις αντιρρήσεις της σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ακάρ επεσήμανε ότι συζήτησε το θέμα της διαδήλωσης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διαβίβασε την αντίδρασή του στον Σουηδό ομόλογό του στο περιθώριο της χθεσινής διάσκεψης των χωρών που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

Οι σουηδικές αρχές έχουν δώσει άδεια στον ακροδεξιό Σουηδό Ράσμους Παλουντάν να οργανώσει σήμερα συγκέντρωση μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Στοκχόλμη, στη διάρκειά της οποίας σκοπεύει «να κάψει το κοράνι».

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας για να διαμαρτυρηθεί επειδή οι σουηδικές αρχές έδωσαν άδεια να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδήλωση κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Το υπουργείο είπε επίσης στον Σουηδό πρεσβευτή ότι η χορήγηση άδειας σε μια ξεχωριστή διαμαρτυρία που πρόκειται να γίνει επίσης σήμερα από μια ομάδα «συμπαθούντων» προς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) συνιστά παραβίαση των διμερών συμφωνιών.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αναμένουν από την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Στάφαν Χέρστρομ, ο Σουηδός πρεσβευτής στην Τουρκία, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή μια άλλη κινητοποίηση, κατά την οποία οι συμμετέχοντες κρέμασαν ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Σουηδία καταδίκασε το συμβάν, όμως η Άγκυρα λέει ότι θα πρέπει να λάβει μια σαφή θέση κατά της τρομοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement