Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Τα εμπόδια για τον Ερντογάν στο δρόμο προς τις εκλογές

Στις επερχόμενες εκλογές επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ο Τύπος της Τουρκίας, τονίζοντας ότι αναμένονται στις 14 Μαΐου, χωρίς ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν να έχει ακόμα ανακοινώσει την ημερομηνία.

Υπάρχουν πάρα πολλά νομικά θέματα και κωλύματα όσον αφορά τη διαδικασία των πρόωρων εκλογών, καθώς για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές χρειάζεται απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και 360 ψήφοι τουλάχιστον. Αυτές όμως δεν τις έχει το κυβερνών κόμμα.

Επίσης υπάρχει ένα άλλο εμπόδιο το οποίο συζητείται ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση και αυτό είναι το αν έχει δικαίωμα ο τούρκος πρόεδρος να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία ως πρόεδρος. Και πάλι εκεί υπάρχουν πολλές νομικές αντιρρήσεις. Θεωρούν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ήδη εκτίσει δύο φορές τη θητεία του ως πρόεδρος και το Σύνταγμα της Τουρκίας και το παλιό και το καινούριο τονίζουν ότι ο πρόεδρος μπορεί να εκτίσει μόνο δύο δύο θητείες.

Βέβαια, η φιλοκυβερνητική παράταξη και όλοι οι νομικοί που την συμβουλεύουν, θεωρούν ότι η πρώτη θητεία του προέδρου ήταν υπό άλλο σύστημα και η δεύτερη θητεία με άλλο σύστημα, άλλα ήταν τα καθήκοντα του, άλλαξε η εκτελεστική εξουσία και γι αυτό τον λόγο θεωρούν ότι η υποψηφιότητά του για τρίτη φορά είναι απόλυτα νόμιμη.

Για να μπορέσει ο τούρκος Πρόεδρος να αλλάξει το Σύνταγμα και να αλλάξει και η πρόβλεψη αυτή χρειάζονται 400 ψήφοι που δεν τις έχει. Όμως φαίνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει τις διευρυμένες εξουσίες που έχει και μπορεί με προεδρικά διατάγματα να ξεπεράσει και τα δύο εμπόδια. Ωστόσο, η αντιπολίτευση λέει ότι πρόκειται να προχωρήσει σε ένσταση γι αυτό και να χρησιμοποιήσει και εκείνη τα νομικά όπλα που έχει.

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός Τύπος κάνει εκτενή αναφορά στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Όπως τονίζεται, καλύφθηκε ένα πολύ ευρύ φάσμα των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, ενώ ο κ. Τσαβούσογλου κάλεσε και τον ομόλογό του στην Τουρκία. Παράλληλα, τονίζεται ότι ο τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ισχυρίστηκε ότι έχει διαταραχθεί η ισορροπία την οποία διατηρούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Βέβαια το θέμα των F-16, το προβάλλουν ως ένα από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν. Θεωρεί ο τουρκικός Τύπος και κυρίως ο φιλοκυβερνητικός ότι καλύφθηκε ένα ευρύ φάσμα, αλλά όχι στενά το θέμα των F-16 και θεωρούν ότι αυτή ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση αλλά χωρίς οριστικές αποφάσεις.

Ένα θέμα το οποίο φαίνεται να αποτελεί σοβαρό εμπόδιο, είναι το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ των δύο χωρών, Φινλανδίας και Σουηδίας, στο οποίο η Τουρκία φαίνεται ότι επιμένει να απαιτεί πολύ περισσότερα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στη Λιθουανία βρίσκεται από χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πραγματοποιώντας για πρώτη φορά επίσημη επίσκεψη στη χώρα της Βαλτικής. Του Νικολάου Ζαΐμη  Σήμερα...

ΧΙΟΣ

Ο ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ ΧΙΟΥ, ανακοινώνει ότι, η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, σε ορισμένες κατηγορίες ανέργων ναυτικών, για τις γιορτές ΠΑΣΧΑ 2023 θα γίνει από...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, το Γραφείο Καινοτομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου διοργανώνει την ημερίδα με κεντρικό τίτλο «Κυκλική Οικονομία: Καινοτομία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το πλάνο εξηλεκτρισμού της Ford περιλαμβάνει 7 νέα ηλεκτρικά επιβατικά και επαγγελματικά μοντέλα μέχρι το 2024. Η αρχή του συγκεκριμένου πλάνου έγινε σήμερα Τρίτη...