Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Σάλος με ακραίο πολιτικό που καλεί … γιατρούς να αρνούνται θεραπείες σε ομοφυλόφιλους

Την ώρα που ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Πέμπτη τη νέα κυβέρνηση, μία πολιτικός από το θρησκευτικό «Σιωνιστικό Κόμμα» που αναμένεται να αναλάβει χαρτοφυλάκιο, τόλμησε να εκστομίσει ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στους γιατρούς να αρνούνται την φροντίδα γκέι ασθενών.

Σε χθεσινή συνέντευξή της στο ισραηλινό ραδιόφωνο, η 62χρονη Ορίτ Στρουκ, από το θρησκευτικό «Σιωνιστικό Κόμμα», υποστήριξε ότι οι Ισραηλινοί γιατροί θα μπορούσαν να αρνηθούν τη θεραπεία σε διεμφυλικούς ασθενείς υπό το πνεύμα της νομοθεσίας που ορίζει το κόμμα της.

«Ένας γιατρός θα μπορούσε να αρνηθεί τη φροντίδα σε έναν ασθενή εάν κάτι τέτοιο παραβιάζει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις εφόσον υπάρχουν αρκετοί άλλοι γιατροί που μπορούν να προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία», τόνισε η Στρουκ χωρίς περιστροφές.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ισραηλινού προέδρου, Ισαάκ Χέρτζοκ, ο οποίος έσπευσε να καταδικάσει τη ρητορική κατά της διεμφυλικής κοινότητας ύστερα από το σχόλιο- βόμβα της Στρουκ.

«Οι ρατσιστικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών εναντίον της διεμφυλικής κοινότητας ”LGBTQ” μου προκαλούν μεγάλη ανησυχία» , υποστήριξε ο Χέρτζογκ προσθέτοντας ότι η ρητορική αυτή υπονομεύει τις ισραηλινές «δημοκρατικές και ηθικές αξίες».

«Η πολιτικός δεν δίστασε να δηλώσει ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται στους Ισραηλινούς γιατρούς να αρνούνται τη θεραπεία σε ασθενείς της διεμφυλικής κοινότητας (LGBTQ) για θρησκευτικούς λόγους», αναφέρει η εφημερίδα «Guardian».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ορίτ Στρουκ, μητέρα έντεκα παιδιών, ανήκει στα ηγετικά στελέχη του εβραϊκού οικισμού στη Χεβρώνα, και ίδρυσε την ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση «Human Rights Organisation of Judea and Samaria», της οποίας ηγήθηκε μεταξύ των ετών 2004 και 2012.

Τα σχόλια της Στρουκ εντείνουν τους φόβους ότι η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου θα αποτελέσει μια άνευ προηγουμένου απειλή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Ο Μπένζαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Στρουκ «απαράδεκτες», σπεύδοντας να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του δεν θα αποτελέσει απειλή για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Ωστόσο, οι επικριτές του διατείνονται ότι είναι πολύ αδύναμος για να ελέγξει τους υπερεθνικιστές και υπερορθόδοξους εταίρους του στο συνασπισμό καθώς του ασκούν ασφυκτικές για να υιοθετήσει όλο και πιο σκληρή πολιτική απέναντι στους κοινότητα των ομοφυλόφιλων.

Η Στρουκ, όταν συνειδητοποίησε το λεκτικό της ατόπημα, επιχείρησε να τα… μαζέψει δηλώνοντας ότι αναφερόταν σε ιατρικές διαδικασίες που θα ήταν θρησκευτικά απαράδεκτες και όχι σε άτομα της διεμφυλικής κοινότητας.

Δεν διευκρίνισε σε ποιες διαδικασίες αναφερόταν αλλά τόνισε ότι ήταν αδιανόητο να αναγκαστεί ένας Εβραίος γιατρός να παραβιάζει τον εβραϊκό νόμο σε ένα εβραϊκό κράτος.

Ένας άλλος θρησκευτικός σιωνιστής βουλευτής , ο Σίμχα Ρότμαν, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων θα μπορούσαν επίσης να αρνούνται δωμάτια σε ομοφυλόφιλους.

Από την πλευρά του, ο Όφερ Νόιμαν, διευθύνων σύμβουλος της «Igy» (της ισραηλινής γκέι νεολαίας) χαρακτήρισε επικίνδυνες τις δηλώσεις της Στρουκ όπως επίσης και το νομοθετικό σχέδιο που προωθεί η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα, ο Άλον Σάχαρ, εκτελεστικός διευθυντής της γκέι κοινότητας της Ιερουσαλήμ – «Jerusalem Open House for Pride and Tolerance» – θεωρεί ότι «oι αλλαγές που επιδιώκει η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να μας φέρουν σε μια κατάσταση στην οποία τα διεμφυλικά άτομα της κοινότητας LGBTQ θα επιστρέψουν σε μια πραγματικότητα φόβου, βίας και ρατσισμού».

Υπενθυμίζεται ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου κατέληξε σε συμφωνία με το ακροδεξιό κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός», για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, ακριβώς έναν μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Στο κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός» θα δοθεί, μεταξύ άλλων χαρτοφυλακίων, το υπουργείο Οικονομικών σε ένα σύστημα εκ περιτροπής, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος «Λικούντ», χωρίς διευκρινίσεις.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου θα είναι η «πιο συντηρητική στην ιστορία της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

Advertisement