Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θύελλα κατά Μακρόν για τις «εγγυήσεις ασφάλειας στη Ρωσία» – Τι απαντούν Γερμανία, Ουκρανία, Βαλτικές

Θύελλα επικρίσεων προκάλεσε η εισήγηση που έκανε ο γάλλος πρόεδρος να ληφθεί υπόψη η ανάγκη της Ρωσίας να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά της εάν βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο από πλευράς Κιέβου όσο και από συμμάχους του στη Βαλτική.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε πως αυτός που χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας είναι ο υπόλοιπος κόσμος από τη Ρωσία, όχι το αντίστροφο.

«Ο πολιτισμένος κόσμος χρειάζεται ‘εγγυήσεις ασφαλείας’ από τις βάρβαρες προθέσεις της Ρωσίας μετά τον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν», ανέφερε ο κ. Ποντολιάκ μέσω Twitter χθες.

Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας, υπερθεμάτισε, δηλώνοντας ότι η «αποπυρηνικοποιημένη και αποστρατιωτικοποιημένη» Ρωσία θα ήταν η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά παγκοσμίως. Ποιος θέλει να προσφέρει «εγγυήσεις ασφαλείας σε ένα κράτος τρομοκράτη και δολοφόνο;» εξεμάνη ο κ. Ντανίλοφ μέσω Twitter. «Αντί για Νυρεμβέργη να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία και να ανταλλάξει χειραψίες», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις δίκες των ναζί εγκληματιών πολέμου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας με σκοπό να εξευρεθεί λύση στη σύρραξη έχουν ανασταλεί εδώ και μήνες. Το Κίεβο λέει πως θα δεχθεί να ξαναρχίσουν μόνο αν η Ρωσία σταματήσει την επίθεσή της και αποσυρθεί από όλα τα ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του απαιτεί η Δύση να αναγνωρίσει την προσάρτηση των «νέων εδαφών» στη Ρωσία προτού γίνουν συνομιλίες με τον κ. Πούτιν.

Η αμερικανίδα υφυπουργός Βικτόρια Νούλαντ έκρινε πως η επιμονή του ρώσου προέδρου να αναγνωριστούν οι προσαρτήσεις δείχνουν πως δεν είναι ειλικρινής και σοβαρός όταν μιλάει για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έχει σχολιάσει δημόσια ως τώρα όσα είπε ο κ. Μακρόν σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Ο Νταβίντ Αραχάμιγια, βουλευτής και μέλος της ουκρανικής ομάδας των διαπραγματευτών όταν διεξάγονταν συνομιλίες, είπε πως θα έθετε τέσσερις όρους για να προσφερθούν εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία: «να φύγει από την επικράτεια της χώρας μας, να πληρώσει αποζημιώσεις, να τιμωρήσει όλους τους εγκληματίες πολέμου και να παραδώσει εθελοντικά τα πυρηνικά της όπλα», ανέφερε μέσω Telegram. «Έπειτα από αυτά, θα είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι και να μιλήσουμε για εγγυήσεις ασφαλείας».

Οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν επικρίθηκαν επίσης από κυβερνητικά στελέχη χωρών της Βαλτικής και κρατών που γειτονεύουν με τη Ρωσία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ τόνισε πως διαφωνεί «θεμελιωδώς» με τον πρόεδρο της Γαλλίας. «Η Ρωσία πρέπει πρώτα να εγγυηθεί ότι δεν θα επιτεθεί σε άλλους».

Παρόμοια άποψη εξέφερε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκέβιτσους, για τον οποίο πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία μόνο για όσο δεν «επιτίθεται, προσαρτά ή επιβάλλει κατοχή» σε γείτονές της. «Αν θέλει οποιοσδήποτε να δημιουργηθεί νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που επιτρέπει σε ένα κράτος τρομοκράτη να συνεχίζει τις μεθόδους εκφοβισμού του, πρέπει να το ξανασκεφτεί, δεν θα περπατήσει αυτό», πρόσθεσε.

Τον Μάιο, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε επίσης δεχθεί επικρίσεις από το Κίεβο και άλλους όταν είπε πως η Ρωσία δεν πρέπει να «ταπεινωθεί», ώστε να μπορέσει να εξευρεθεί διπλωματική λύση στον πόλεμο.

Γερμανοί πολιτικοί απορρίπτουν τα σχόλια του Μακρόν

Οι απόψεις που εξέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε ό,τι αφορά την πιθανή μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη φάνηκαν να απορρίπτονται χθες Κυριακή (4/12) από πολιτικούς και των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Ο Νιλς Σμιτ, ειδικός του SPD για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt ότι οι θέσεις του κ. Μακρόν προκαλούν «κατάπληξη», κρίνοντας πως το NATO «ουδέποτε απείλησε» τη Ρωσία, αντίθετα «δημιούργησε κοινό πλαίσιο για τα ζητήματα ασφαλείας».

Το ζητούμενο τώρα, πρόσθεσε ο κ. Σμιτ, είναι να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια έναντι της Ρωσίας. «Όσο η Ρωσία ασκεί ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική, καμία πανευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας που την συμπεριλαμβάνει δεν είναι εφικτή», δήλωσε.

Ο κ. Μακρόν διευκρίνισε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του που προβλήθηκε το Σάββατο, μεταξύ άλλων, πως συζήτησε για τη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

Advertisement