Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Στόχος κυβερνοεπίθεσης το τηλεσκοπικό παρατηρητήριο ALMA στη Χιλή

Το διαστημικό τηλεσκόπιο ALMA στις Χιλιανές Άνδεις υπέστη επίθεση των χάκερ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η οποίοι κατέβασαν την ιστοσελίδα του και ανέστειλαν τις εργασίες του, ανακοίνωσε το παρατηρητήριο σήμερα τη Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022.

Το ALMA, το ισχυρότερο τηλεσκόπιο στον κόσμο για την παρατήρηση μοριακών αερίων και σκόνης, μελετά τα δομικά στοιχεία των άστρων, των πλανητικών συστημάτων, των γαλαξιών και της ίδιας της ζωής, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO) που είναι ο συνεργάτης του.

Η επίθεση του Σαββάτου στα συστήματα των υπολογιστών του ALMA δεν έθεσε σε κίνδυνο τις πανίσχυρες κεραίες του ή οποιαδήποτε επιστημονικά δεδομένα, ανέφερε το AFP.

Η κυβερνοεπίθεση ανάγκασε σε αναστολή των αστρονομικών παρατηρήσεων, άφησε το αστεροσκοπείο με περιορισμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον ιστότοπό του ακόμη εκτός λειτουργίας τέσσερις ημέρες αργότερα.

«Η απειλή έχει περιοριστεί και οι ειδικοί μας εργάζονται σκληρά για την αποκατάσταση των επηρεαζόμενων συστημάτων», ανέφερε το tweet του ALMA.

«Δεδομένης της φύσης του επεισοδίου, δεν είναι ακόμη δυνατό να εκτιμηθεί μια ημερομηνία για την επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες».

Το τηλεσκόπιο ALMA διαθέτει 66 κεραίες υψηλής ακρίβειας που κατανέμονται σε αποστάσεις έως και 16 χιλιομέτρων και του επιτρέπουν να ανιχνεύει μακρινούς γαλαξίες που σχηματίζονται στην άκρη του παρατηρήσιμου σύμπαντος, σύμφωνα με τον ESO.

Είναι χτισμένο σε ένα από τα πιο ξηρά μέρη της γης, στην έρημο Ατακάμα, σε ύψος πάνω από 5.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τον Απρίλιο, το ALMA βοήθησε να βρεθεί ο πιο μακρινός μέχρι τώρα άγνωστος γαλαξίας που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, περίπου 13,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Το ALMA απασχολεί περίπου 300 εμπειρογνώμονες, που οι 40 από αυτούς είναι μηχανικοί και τεχνικοί υπολογιστών που είναι υπεύθυνοι για τους ισχυρούς υπολογιστές, τους διακομιστές, τα συστήματα αποθήκευσης δεδομένων και τις οθόνες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement