Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ηθοποιός έβγαλε το χιτζάμπ της και έμεινε τόπλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Η 30χρονη Ιρανή ηθοποιός Ελναάζ Νορούζι διαμαρτυρήθηκε με τον δικό της τρόπο για την καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες στη χώρα της, βγάζοντας τα ρούχα της μπροστά στην κάμερα και μένοντας τόπλες.

Η Νορούζι, η οποία πρωταγωνιστεί στη σειρά Sacred Games του Netflix, ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο αφαιρεί το χιτζάμπ της και σιγά – σιγά όλα τα ρούχα της. Η ηθοποιός λύνει τα μαλλιά της και τα αφήνει ελεύθερα, πετώντας το χιτζάμπ ως μια ένδειξη περιφρόνησης ενάντια στους αυταρχικούς νόμους του Ιράν για τις γυναίκες.

Κάτω από τη ρόμπα που αφαιρεί, η 30χρονη φοράει ένα ακόμη φόρεμα. Κάτω από το φόρεμα, βλέπουμε ότι η Νορούζι φοράει τζιν, πουκάμισο, φούστα και κροπ τοπ. τα οποία βγάζει επίσης σταδιακά και μένει με τα εσώρουχα. Τελικά η 30χρονη αφαιρεί και το σουτιέν της, καλύπτοντας το γυμνό της στήθος με τα χέρια.

«Δεν προωθώ το γυμνό, προάγω την ελευθερία της επιλογής!Κάθε γυναίκα, οπουδήποτε στον κόσμο, ανεξάρτητα από την καταγωγή της, πρέπει να έχει το δικαίωμα να φοράει ό,τι θέλει και όποτε ή όπου θέλει να το φοράει. Κανένας άντρας ούτε άλλη γυναίκα δεν έχει το δικαίωμα να την κρίνει ή να της ζητήσει να ντυθεί διαφορετικά. Ο καθένας έχει διαφορετικές απόψεις και πεποιθήσεις και πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Δημοκρατία σημαίνει δύναμη να αποφασίζει… Κάθε Γυναίκα πρέπει να έχει τη δύναμη να αποφασίζει για το σώμα της!», γράφει η ηθοποιός στην λεζάντα της ανάρτησής της στο Instagram.

«Οι γυναίκες καταπιέζονται για πάνω από 40 χρόνια. Εγώ γεννήθηκαν στην Τεχεράνη και το έχω βιώσει. Ήμουν αναγκασμένη να φοράω από μικρή χιτζάμπ. Και εμένα με σταμάτησε η Αστυνομία Ηθών πριν από δύο χρόνια, όταν ήμουν στην Τεχεράνη, και με οδήγησαν για “επανεκπαίδευση”, όπως το αποκαλούν, όπου πήγαν και τη Μαχσά, την οποία θα ξυλοφόρτωσαν.

Είναι ένα τρομακτικό μέρος για να ζεις. Δεν θέλεις να ζεις έτσι. Δεν θέλεις να φύγεις από το σπίτι και να μην ξέρεις αν θα επιστρέψεις ποτέ. Είναι λυπηρό. Απλώς δεν θέλουμε οι γυναίκες μας, οι άνθρωποι μας να ζουν έτσι. Οπουδήποτε στον κόσμο, οι γυναίκες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Πρέπει να είναι αποδεκτό είτε αν θέλουν να καλύψουν τα μαλλιά τους ή αν δεν θέλουν να τα καλύψουν. Θα πρέπει να είναι απόφαση μιας γυναίκας για τον εαυτό της. Αυτό ελπίζει ο λαός του Ιράν», δήλωσε πρόσφατα η ηθοποιός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο India Today.

Η Νορούζι είναι αρκετά γνωστή κι εκτός της χώρας της, έχοντας εργαστεί στο παρελθόν ως μοντέλο για μεγάλους οίκους όπως οι Dior και Lacoste. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται κυρίως στην Ινδία και τη Γερμανία.

Το τελευταίο διάστημα, πολλές καλλιτέχνιδες από όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει δημόσια την υποστήριξή τους στον αγώνα των γυναικών του Ιράν, συνήθως δημοσιεύοντας βίντεο όπου κόβουν τα μαλλιά τους συμβολικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement