Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Σε ανοικτό και έντιμο διάλογο προσβλέπουν οι ΗΠΑ για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών

Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να διεξαγάγουν «ανοικτή και έντιμη συζήτηση» για τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών με τον νέο πρόεδρο της Κολομβίας, τον Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος τόνισε στην ομιλία που εκφώνησε αμέσως μετά την ορκωμοσία του ότι στόχος του είναι να τερματιστεί, ανέφεραν χθες Δευτέρα, 8/8, μέλη αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Μπογοτά.

Ο Δημοκρατικός  βουλευτής Γρέγκορι Μίξ που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που παραβρέθηκε προχθές Κυριακή στην τελετή ορκωμοσίας του πρώτου προέδρου στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, «εντυπωσιασμένος» από την ομιλία του κ. Πέτρο που αναφέρθηκε στο 1 εκατ. λατινοαμερικάνους νεκρούς τα σαράντα χρόνια που διαρκεί ο “αποτυχημένος” πόλεμος κατά των ναρκωτικών και στους 70.000 βορειοαμερικάνους που υποκύπτουν κάθε χρόνο εξαιτίας υπερβολικής δόσης ναρκωτικών.

Μετά την ορκωμοσία του, ο κ. Πέτρο τόνισε ότι είναι «καιρός να υπάρξει νέα διεθνής συναίνεση, που θα αποδέχεται ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε», και θα δίνει την έμφαση στη «σθεναρή πολιτική πρόληψης της κατανάλωσης» στις ανεπτυγμένες χώρες.

«Δεχθήκαμε να μιλήσουμε, να συζητήσουμε για την ανάγκη να λάβει τέλος η βία στην οποία αναφέρθηκε», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πολιτικός, που αντιπροσωπεύει την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας Σαμάνθα Πάουερ που ηγείται και της της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID), τόνισε ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων, όμως ασφαλώς θα γίνει «συζήτηση», καθώς «συμφωνούμε ότι η διακίνηση ναρκωτικών έχει καταστροφικές συνέπειες για τους πληθυσμούς τόσο της Κολομβίας, όσο και των ΗΠΑ».

Στη συνέντευξη Τύπου, η ίδια μίλησε για «τεράστια ευκαιρία» στον αγώνα εναντίον της αποψίλωσης των δασών και της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτήρισε την Κολομβία δυνητικά ηγετική δύναμη σε αυτόν τον αγώνα στην περιφέρεια.

Ο νέος πρόεδρος θέλει προοδευτικά να τερματιστεί η εξόρυξη πετρελαίου στην Κολομβία και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής να κινηθεί προς την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, θύμισε η κυρία Πάουερ.

Ο Γουστάβο Πέτρο προτείνει να ανασταλεί η έκδοση στις ΗΠΑ διακινητών ναρκωτικών που εγγυώνται την «εξάρθρωση με ειρηνικό τρόπο» των δραστηριοτήτων τους. Ο νέος αρχηγός του κράτους αναγνωρίζει πάντως ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη «διαπραγμάτευση» με την Ουάσινγκτον, που δεν έχει ακόμη εκφραστεί γι’ αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement