Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

H Μεσόγειος εκπέμπει SOS λόγω υπερθέρμανσης: Αντιμέτωπο με «megafires» και το θαλάσσιο οικοσύστημα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη ανεβάζει τη θερμοκρασία και στις θάλασσες. Οι τελευταίες μετρήσεις στη Μεσόγειο προκαλούν έντονη ανησυχία για την επιβίωση τόσο της πανίδας όσο και της χλωρίδας της.

Η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να δουν κατά τόπους αύξηση ακόμη και 6°C, συγκριτικά με τη φυσιολογική για την εποχή θερμοκρασία.

Το γεγονός αυτό, προκαλεί τον φόβο, το εύθραυστο θαλάσσιο οικοσύστημά της, να υποφέρει κι αυτό από τις επιπτώσεις μιας κατάστασης αντίστοιχης με «megafires». Επιπτώσεις, που προκύπτουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη, και που μπορούν του επιφέρουν αμετάκλητες αλλοιώσεις.

Σύμφωνα με τον Guardian, από τον περασμένο Μάιο, η θερμοκρασία του νερού εξακολουθεί να ξεπερνά τη μέση τιμή της, φτάνοντας ακόμη και τους 30.7°C. στην ανατολική ακτή της Κορσικής.

Αυτά τα στοιχεία μάς προετοιμάζουν για ένα καλοκαίρι (2022) με νέα ρεκόρ στην ένταση και στη διάρκεια του θαλάσσιου καύσωνα.

«Τα θαλάσσια μπάνια σε νερό 28-29°C μπορεί να είναι ευχάριστα για τους λουόμενους, αλλά προκαλούν ανησυχία για τα οικοσυστήματα της Μεσογείου», δήλωσε στο BFMTV ο θαλάσσιος περιβαλλοντολόγος Φρεντερίκ Ντενχέζ, συμπληρώνοντας ότι η Μεσόγειος αρχίζει να μοιάζει με την Ερυθρά Θάλασσα, και πως τα είδη που ζουν σε αυτή δεν είναι συνηθισμένα σε αυτές τις συνθήκες.

Ο Ρουμπέν ντελ Κάμπο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας δήλωσε στη Le Monde, ότι με το νερό σε πιο ψυχρή θερμοκρασία να μην μπορεί να φτάσει στην επιφάνεια, τα κοράλλια, τα οστρακόδερμα και τα ψάρια της Μεσογείου «υποφέρουν τρομακτικά».

Οι επιστήμονες θεωρούν τη Μεσόγειο ένα σημαντικό σημείο συγκέντρωσης βιοποικιλότητας. Μπορεί να αποτελεί λιγότερο και από το 1% των ωκεανών του πλανήτη, όμως φιλοξενεί το 10% των θαλάσσιων ειδών του. Εντοπίζονται σε αυτή 20.000 διαφορετικά θαλάσσια είδη, χλωρίδας και πανίδας, εκ των οποίων το 25% είναι ενδημικά.

Η επιβίωση του ισχυρού
«Οι πιο ευπροσάρμοστοι οργανισμοί θα επιβιώσουν, αν και αποδυναμωμένοι, καθώς είτε θα προσαρμόσουν τη φυσιολογία τους είτε θα μεταναστεύσουν. Οι πιο αδύναμοι οργανισμοί, το πιο πιθανό είναι να αφανιστούν», λέει στην εφημερίδα La Provence η Έμιλι Βιλάρ, θαλάσσια περιβαλλοντολόγος από τη Μασσαλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement