Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Άρση του βέτο από την Τουρκία για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία

Συμφωνία επιτεύχθηκε απόψε, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ουσιαστικά, η Τουρκία ήρε το βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, έπειτα από τετραμερή συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο ΓΓ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ μετά την τετραμερή ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι το μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες αφορά την δέσμευση τους για τη διασφάλιση της κοινής ασφάλειας.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας ανέφερε ότι η Τουρκία συμφώνησε να υποστηρίξει τις αιτήσεις Ελσίνκι και Στοκχόλμης για ένταξης στο ΝΑΤΟ. Όπως είπε στο μνημόνιο που υπεγράφη οι τρεις χώρες συμφώνησαν «να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους ενάντια στις απειλές η μία για την ασφάλεια της άλλης».

Nωρίτερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε ανακοινώσει για την Τετάρτη συναντήσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και της Σουηδίας. Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής είχε στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ και, καθώς φαίνεται, οι πιέσεις, κυρίως από πλευρπάς ΗΠΑ, απέδωσαν καρπούς.

Η Άγκυρα, το Ελσκίνκι και η Στοκχόλμη θα προετοιμάσουν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν νωρίτερα φινλανδικά ΜΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

Advertisement