Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: «Νίκη» η απόδοση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη χώρας στην ΕΕ

«Νίκη» χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσει στη χώρα του καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποσχέθηκε πως δεν θα εφησυχάσει έως ότου ηττηθεί η Ρωσία στον πόλεμο και εξασφαλιστεί η πλήρης ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της Ένωσης.

Οι «27» αναγνώρισαν επισήμως την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, μια τολμηρή γεωπολιτική κίνηση που χαιρετίστηκε από το Κίεβο και τις Βρυξέλλες ως «ιστορική στιγμή».

«Αυτή είναι μια νίκη», τόνισε χαμογελώντας ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στο Instagram, υπογραμμίζοντας ότι η Ουκρανία περίμενε 30 χρόνια αυτήν τη στιγμή.

«Μπορούμε να νικήσουμε τον εχθρό, να ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία, να ενταχθούμε στην ΕΕ και… κατόπιν μπορούμε να ξεκουραστούμε», είπε για να συμπληρώσει: «Ή μάλλον δεν θα ξεκουραστούμε καθόλου – τα παιδιά μας μπορεί να προσβληθούν. Αλλά, αναμφίβολα, θα νικήσουμε!».

Από την πλευρά του ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του Ζελένσκι, ανέφερε πως το Κίεβο θα εφαρμόσει ταχύτατα το σχέδιο που απαιτείται για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες.

«Η Ουκρανία θα είναι στην ΕΕ», υπογράμμισε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Oι Ευρωπαίοι ηγέτες απέδωσαν την Πέμπτη επίσημα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξης χώρας στην εμπόλεμη Ουκρανία, καθώς και στη Μολδαβία, κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Το ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας. Το μέλλον αυτών των χωρών και των πολιτών τους βρίσκεται στην ΕΕ», αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τις αιτήσεις των τριών χωρών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Δημοκρατία της Μολδαβίας επισημαίνεται, ενώ προστίθεται ότι η Επιτροπή καλείται να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που καθορίζονται στις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής σχετικά με τις αντίστοιχες αιτήσεις προσχώρησης ως μέρος της τακτικής δέσμης μέτρων για τη διεύρυνση.

Το Συμβούλιο θα αποφασίσει για περαιτέρω βήματα μόλις εκπληρωθούν πλήρως όλες αυτές οι προϋποθέσεις.

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία όταν οι προτεραιότητες που προσδιορίζονται από την γνωμοδότηση της Επιτροπής για την αίτηση ιδιότητας μέλους της Γεωργίας απαντηθούν.

Τέλος, αναφέρεται ότι η πρόοδος της κάθε χώρας όσον αφορά την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εξαρτηθεί με βάση την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα της ΕΕ να απορροφήσει νέα μέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement