Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μαριούπολη: Τουρκικό εμπορικό πλοίο απέπλευσε μετά από συνομιλίες για τα δημητριακά στη Ρωσία

Στον απόπλου, σήμερα, ενός τουρκικού εμπορικού πλοίου από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης έπειτα από συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Μόσχα, σχετικά με τα δημητριακά που είναι αποκλεισμένα στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης, αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται από το υπουργείο: «Μερικές ώρες μόνο μετά το τέλος της μακράς συνεδρίασης, το τουρκικό φορτηγό (Azov Concord), που περίμενε εδώ και μέρες, αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι».

Πρόκειται «για το πρώτο ξένο πλοίο που αναχωρεί από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης», το οποίο έπεσε το Μάιο στα χέρια των Ρώσων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μια τετραμερής συνάντηση, με αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, θα πραγματοποιηθεί μέσα στις «προσεχείς εβδομάδες» στην Τουρκία για να οργανωθεί η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, διευκρίνισε η Άγκυρα.

Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης πως η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να συνεχίσουν να συζητούν σχετικά με τη δημιουργία ενός διαδρόμου ασφαλούς διέλευσης στη Μαύρη Θάλασσα για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Τη Δευτέρα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει πως «δύσκολες διαπραγματεύσεις» διεξάγονται για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών, απ’ όπου αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να εξαχθούν εκατομμύρια τόνοι δημητριακών.

Χωρίς να έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα συμφωνία, ο ΟΗΕ διαπραγματεύεται εδώ και εβδομάδες με τη Μόσχα, το Κίεβο και την Άγκυρα μια συμφωνία που θα επέτρεπε να βγουν με ασφάλεια τα δημητριακά από την Ουκρανία, καθώς και να επιστρέψουν στη διεθνή αγορά τα λιπάσματα που παράγονται από τη Ρωσία.

Μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μείωνε τις τιμές των τροφίμων και θα άμβλυνε την επισιτιστική κρίση στον κόσμο, η οποία επιδεινώνεται εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

Advertisement