Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Καλεί τους Αμερικανούς να υπερασπιστούν το «θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε σήμερα το έναυσμα για την έναρξη μιας μεγάλης πολιτικής μάχης για τη διάσωση του δικαιώματος στην άμβλωση, μία ημέρα αφότου διέρρευσε στον Τύπο το προσχέδιο γνωμοδότησης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που μπορεί να ανατρέψει τη νομολογία του 1973. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος κάλεσε τους Αμερικανούς να υπερασπιστούν στις κάλπες το δικαίωμα αυτό, στις προσεχείς ενδιάμεσες εκλογές.

«Πιστεύω ότι το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή είναι θεμελιώδες», επανέλαβε στην ανακοίνωση που εξέδωσε, καλώντας τους ψηφοφόρους «να επιλέξουν υποψηφίους» που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος αυτού στις εκλογές του Νοεμβρίου. Στις ενδιάμεσες εκλογές κατά παράδοση το κυβερνών κόμμα –στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Δημοκρατικοί– χάνει έδρες.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώσει τη νομολογία του 1973, όπως αφήνεται να εννοηθεί από το προσχέδιο που διέρρευσε στο Politico την Δευτέρα, «οι αιρετοί του έθνους μας, σε όλα τα επίπεδα, θα πρέπει να προστατεύσουν το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή. Και εναπόκειται στους ψηφοφόρους να επιλέξουν τους υποψηφίους που τάσσονται υπέρ» του δικαιώματος στην άμβλωση, γράφει στην ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν.

«Θα χρειαστούμε περισσότερους γερουσιαστές υπέρ του δικαιώματος στην επιλογή και μια πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να υιοθετήσουμε έναν νόμο που θα κωδικοποιεί (την υπάρχουσα νομολογία), τον οποίο θα επικυρώσω», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος που είναι πιστός Καθολικός αλλά και ένθερμος υποστηρικτής του δικαιώματος στην άμβλωση.

Ο Μπάιντεν, το κόμμα του οποίου ανησυχεί ότι θα υποστεί βαριά ήττα στις εκλογές του Νοεμβρίου, υποσχέθηκε επίσης ότι η κυβέρνησή του «θα είναι έτοιμη» να αντιδράσει, όταν ανακοινωθεί η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μια «διοικητική» απάντηση, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν σήμερα τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Όμως στη Γερουσία έχουν οριακή πλειοψηφία που δεν τους επιτρέπει προς το παρόν να νομοθετήσουν σε ομοσπονδιακό επίπεδο ώστε να ακυρώσουν τους πολύ περιοριστικούς νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα από ορισμένες συντηρητικές Πολιτείες.

Το Politico, βασιζόμενο σε αυτήν την άνευ προηγουμένου διαρροή, προκάλεσε πολιτικό σάλο την Δευτέρα, αποκαλύπτοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάζεται να ακυρώσει την απόφαση του 1973 (Roe v. Wade) για το δικαίωμα στην άμβλωση. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κάθε Πολιτεία θα είναι ελεύθερη να αποφασίσει αν θα απαγορεύει τις αμβλώσεις ή αν θα τις επιτρέπει και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν

Δεν γνωρίζουμε αν αυτό το προσχέδιο είναι γνήσιο ή αν αποτυπώνει την τελική απόφαση του Δικαστηρίου. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θέλω να ξεκαθαρίσω τρία πράγματα όσον αφορά στις υποθέσεις ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πρώτον, η κυβέρνησή μου υποστήριξε ενώπιον του Δικαστηρίου τη διατήρηση του Roe κατά Wade. Εξηγήσαμε ότι το Roe βασίζεται σε «μια μακρα προιστορία αναγνώρισης της έννοια της προσωπικής ελευθερίας όπως αυτή προκύπτει από την δέκατη τέταρτη τροπολογία του Συντάγματος… ενάντια σε κάθε κυβερνητική παρέμβαση σε προσωπικές αποφάσεις». Πιστεύω ότι το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή είναι θεμελιώδες. Η απόφαση του 1973 είναι νόμος των ΗΠΑ εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια και οι βασικές αρχές της δικαιοσύνης όσο και η σταθερότητα του δικαίου μας απαιτούν να μην ανατραπεί.

Δεύτερον, λίγο μετά τη θέσπιση του νόμου SB 8 του Τέξας και άλλων νόμων που περιορίζουν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, ανέθεσα στο Συμβούλιο Πολιτικής Φύλων και στο Γραφείο του Συμβούλου του Λευκού Οίκου να προετοιμάσουν επιλογές για μια απάντηση της κυβέρνησης στη συνεχιζόμενη επίθεση κατά της άμβλωσης και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων. Θα είμαστε έτοιμοι όταν εκδοθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Τρίτον, εάν το Δικαστήριο ανατρέψει το Roe, θα επιφορτίσει τους εκλεγμένους αξιωματούχους του έθνους μας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης να προστατεύσουν το δικαίωμα επιλογής μιας γυναίκας. Και θα εναπόκειται στους ψηφοφόρους να εκλέξουν αξιωματούχους υπέρ της επιλογής αυτόν τον Νοέμβριο. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, θα χρειαστούμε περισσότερους γερουσιαστές υπέρ της ελεύθερης επιλογής της γυναίκας και πλειοψηφία στη Βουλή για να εγκρίνουμε νομοθεσία που διασφαλίζει το Roe, την οποία θα εργαστώ για να εγκριθεί και να υπογραφεί σε νόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όπως είχαμε προαναγγείλει, η Alpine προχώρησε στα αποκαλυπτήρια του νέου hot hatch μοντέλου της νέας ηλεκτρικής της εποχής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το συμβάν έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου (15/06) κοντά στην έξοδο της Αττικής Οδού για τη Λεωφόρο Κηφησίας, στο ρεύμα προς Ελευσίνα. Τη...

ΧΙΟΣ

Για την αιφνιδιαστική αύξηση των λιμενικών τελών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου μίλησε στα τοπικά μέσα ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Χίου κ. Κώστας Μούνδρος,...

ΧΙΟΣ

Για το πώς διαμορφώνεται τη φετινή χρονιά η τιμή της μαστίχας, έπειτα από την Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου στις 15 Ιουνίου...

Advertisement