Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει τριπλή κρίση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια τριπλή κρίση η οποία επηρεάζει τα τρόφιμα, την ενέργεια και τις χρηματοοικονομικές αγορές σε όλο τον κόσμο, προειδοποιεί ο ΟΗΕ στην πρώτη επίσημη έκθεσή του, σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου.

«Βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με μια τέλεια καταιγίδα που απειλεί να καταστρέψει τις οικονομίες πολλών αναπτυσσόμενων χωρών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην έκθεσή του, ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει «ανησυχητικές αλυσιδωτές επιπτώσεις» σε μια παγκόσμια οικονομία που έχει ήδη πληγεί από την πανδημία της Covid-19 και την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έως και 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 107 οικονομίες είναι εκτεθειμένα τουλάχιστον σε μια από τις τρεις κρίσεις. Με την αύξηση των τιμών της ενέργειας έως και κατά 50% για το φυσικό αέριο, την “έκρηξη” του πληθωρισμού και την ανάπτυξη να έχει σταματήσει, πολλές χώρες κινδυνεύουν να αθετήσουν τα χρέη τους, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Ο πόλεμος έχει στείλει τις τιμές των εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ – με τις τιμές των τροφίμων να είναι 34% υψηλότερες από πέρυσι τέτοια εποχή, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, και τις τιμές του αργού πετρελαίου να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60%.

«Οι ευάλωτοι πληθυσμοί στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε αυτές τις διακυμάνσεις των τιμών», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει ότι «η άνοδος των τιμών των τροφίμων απειλεί με αλυσιδωτές επιπτώσεις κοινωνικής αναταραχής».

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι η ταχεία δράση, σε συνδυασμό με την πολιτική βούληση και τους υπάρχοντες πόρους, θα μπορούσε να αμβλύνει το πλήγμα – συστήνοντας, μεταξύ άλλων, στις χώρες να μην συσσωρεύουν αποθέματα τροφίμων, να προσφέρουν βοήθεια στους μικροκαλλιεργητές, να διατηρούν σταθερό το κόστος των εμπορευματικών μεταφορών και να αίρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές.

ΠΗΓΗ: NYT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, χθες, στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο Όμιλος Σφακιανάκη ιδρύθηκε το 1958 και είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους πολλαπλών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στους τομείς της...

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στην άκρως ανταγωνιστική και συναρπαστική κατηγορία “Sports Bikes”, η BMW M 1000 RR παραμένει κυρίαρχος για τέταρτη συνεχή χρονιά. Με έναν μοναδικό συνδυασμό σπορ...

Advertisement