Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία προς ΗΠΑ: Θα στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία μόνο αν μας αφήσετε να αγοράσουμε Patriot και F-35

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν ανεπίσημα στην Τουρκία την πρόταση  να στείλει τα ρωσικής κατασκευής πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400 στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής. Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, απάντησε στο «αίτημα» μέσω επιστολής του στην Wall Street Journal, στην οποία ανέφερε ότι η Τουρκία θα δεχόταν να στείλει τους πυραύλους, μόνο αν οι ΗΠΑ δέχονταν να πουλήσουν στους Τούρκους το πυραυλικό σύστημα Patriot και να «επαναφέρουν την Τουρκία στην κοινοπραξία των F-35».

«Όλες οι αναφορές των ΗΠΑ σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία φαίνεται να παραλείπουν το γεγονός ότι η Τουρκία προσέγγισε πρώτα την Αμερική. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, αρνήθηκαν να πουλήσουν το σύστημα Patriot», λέει σε δριμύ τόνο ο Αλτούν.

«Δεδομένου ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες και ασταθείς περιοχές του κόσμου και οι απειλές που αντιμετώπιζε η Τουρκία δεν εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας με την απόρριψη της Ουάσιγκτον, η Άγκυρα έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτικές. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το αναγνώρισε όταν ήταν στην εξουσία. Η Τουρκία δεν είχε την επιλογή να αγοράσει το Patriot», συνεχίζει.

«Οι Τούρκοι εξακολουθούν να θυμούνται το πώς οι σύμμαχοί μας απέσυραν τους πυραύλους Patriot από την Τουρκία κατά τη διάρκεια ορισμένων από τις πιο τεταμένες περιόδους στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. Υπό το φως της εμπειρίας, ο τουρκικός λαός δεν παίρνει πλέον στα σοβαρά καμία άτυπη δέσμευση της Δύσης να της προμηθεύσει το Patriot», λέει ο εκπρόσωπος, αξιώνοντας παρακάτω, «η Δύση  να παραδώσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και τους Patriot στην Τουρκία, χωρίς προϋποθέσεις»!

«Η Τουρκία κατάφερε μέχρι στιγμής να περπατήσει στην κόψη του ξυραφιού, όσον αφορά το τι θέση παίρνει στο ουκρανικό. Η αποστολή ενός ρωσικού S-400 στην Ουκρανία θα οδηγούσε σίγουρα σε έντονη ρωσική οργή», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Άαρον Στάιν, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια. «Για τον Ερντογάν, οι S-400 έχουν γίνει σύμβολο τουρκικής κυριαρχίας, άρα η απόσυρσή τους δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση».

Όσον αφορά, τώρα, την τελευταία πρόταση από μεριάς της Τουρκίας για την αγορά των F-35, ο Ζακ Λέμερτ της Wall Street Journal σχολιάζει: «Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά μπορώ ήδη να οραματιστώ τους Ρώσους μηχανικούς να κατασκευάζουν τα αντίστοιχα αντιαεροπορικά συστήματα, μία εβδομάδα μετά την άφιξη των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ως τώρα ανταποκριθεί στην επιστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΝΤ ΑΔΕΔΥ Χίου ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ στις 11.00 Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου «Δεν ήμουν η συγγραφέας που μάζεψε πληροφορίες από ιστορικά γεγονότα που είχαν γράψει άλλοι, αλλά τα έζησα στο πετσί μου…» ...

ΧΙΟΣ

Συνέχεια προβολών με μια υπέροχη ταινία – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/02/2024  στο ΟΜΗΡΕΙΟ Π.Κ.Δ.Χ.  και ΩΡΑ 20:30 Περασμένες ζωές (Past lives) Δραματική/ Η.Π.Α. & Κορέα/ 2023/...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μετράμε αντίστροφα για το τέλος και της παράτασης για τα τέλη κυκλοφορίας του 2024, κι αν ψάχνεις τη λύση για να ξεμπερδέψεις με δόσεις...

Advertisement