Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πόλη «φάντασμα» η Μαριούπολη – Bομβαρδισμός πολυκατοικίας στο Χάρκοβο

Σκηνές αποκάλυψης στην Ουκρανία μετά από 25 ημέρες εχθροπραξιών. Στη Μαριούπολη που βρίσκεται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο, ανοίγονται αυτοσχέδιοι τάφοι για να ταφούν μαζικά οι σοροί, ενώ σε 400.000 εκτιμώνται οι άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες.

Πόλη φάντασμα η Μαριούπολη, το 90% έχει σωριαστεί σε ερείπια, με το δήμαρχο της πόλης να καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι με τη βία απομακρύνουν χιλιάδες κατοίκους προς ρωσικές πόλεις, είδηση που ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι λεωφορεία μετέφεραν εκατοντάδες πρόσφυγες από το στρατηγικό λιμάνι στη Ρωσία αυτές τις μέρες.

6.623 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν το Σάββατο 19/3 από τις πόλεις τους, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, λέει η Ουκρανία. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι σήμερα Κυριακή 20/3 θα ανοίξουν επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολή καλών τεχνών στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 κάτοικοι, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση, αν και το δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι υπήρχαν θύματα κάτω από τα χαλάσματα. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Εξάλλου, εκατοντάδες υπολογίζεται ότι παραμένουν παγιδευμένοι στο υπόγειο του θεάτρου που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο, ενώ 19 ορφανά παιδιά βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο σε σανατόριο.

Και το πρωί της Κυριακής 20/3, ακούστηκαν αντιαεροπορικές σειρήνες στις κυριότερες πόλεις της Ουκρανίας.

Η Ρωσία ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου, διεξάγοντας αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της γειτονικής της χώρας και να εξαλείψει επικίνδυνους εθνικιστές.

Eπίσης η Ρωσία ανακοίνωσε την Κυριακή 20/3 ότι – για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στην Ουκρανία, αυτή τη φορά για να καταστρέψει απόθεμα καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σε δελτίο Τύπου αναφέρει: «Μεγάλο απόθεμα καυσίμου καταστράφηκε από πυραύλους Κρουζ τύπου “Kalibr’” που εκτοξεύθηκαν από την Κασπία Θάλασσα, καθώς και από βαλλιστικούς υπερηχητικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από το αεροναυτικό σύστημα “Kinzhal” από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας». Το υπουργείο ανέφερε ότι το πλήγμα έγινε στην περιφέρεια Μικολάγεφ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, καταστράφηκε «η βασική πηγή ανεφοδιασμού με καύσιμα των ουκρανικών τεθωρακισμένων» που είναι ανεπτυγμένα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι βαλλιστικοί υπερηχητικοί πύραυλοι «Kinzhal» («στιλέτα» στα ρωσικά) και οι πύραυλοι Κρουζ «Zircon» ανήκουν σε οικογένεια όπλων που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτηρίζει «ανίκητα», καθώς σύμφωνα με τη Μόσχα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας των αντιπάλων της.

Το Σάββατο η Μόσχα ανακοίνωσε πως εκτόξευσε την προηγουμένη πυραύλους «Kinzhal» εναντίον στόχου στην Ουκρανία. Εάν πράγματι έγινε τέτοιο πλήγμα, πρόκειται για την πρώτη γνωστή χρήση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος σε πραγματικές συνθήκες, σε πόλεμο, αφότου δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2018.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε επίσης ότι πύραυλοι «υψηλής ακρίβειας» έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στη Ζιτόμιρ, 150 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου.

«Πάνω από 100 μέλη των (ουκρανικών) ειδικών δυνάμεων και ξένοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν» στο πλήγμα αυτό, διαβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Είναι αδύνατη η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σφοδρές συγκρούσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια χάλυβα στην Ευρώπη, ενώ το βράδυ ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο.

Αντιεροπορικά πυρά, μία έκρηξη και σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν περίπου στις 5.30πμ της Κυριακής 20/3 στην Οδησσό.Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο όταν χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό πολυκατοικία κοντά σε βιομηχανική περιοχή, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Σύμφωνα με ανάρτηση της αστυνομίας του Χαρκόβου, ανάμεσα στα θύματα είναι ένα παιδί 9 ετών.

Στην πόλη Τσερνίγιβ στον βορρά, ο Δήμαρχος κάνει λόγο για πυρά που έπληξαν το νοσοκομεία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες πολίτες κι ενώ η πόλη ήδη αντιμετωπίζει πλήρη ανθρωπιστική καταστροφή

Σε νέο μήνυμά του ο Πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε την κατάληψη της Μαριούπολης «τρομοκρατία και έγκλημα πολέμου που θα μείνει στη μνήμη για τους επόμενους αιώνες», επίσης δήλωσε πως «Οι Ουκρανοί απέδειξαν ότι πολεμούν πιο επαγγελματικά από τον ρωσικό στρατό».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που συγκεντρώνει όλα τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα σε μια πλατφόρμα, επικαλούμενος τη σημασία της «ενιαίας πολιτικής πληροφόρησης», με την επίκληση του στρατιωτικού νόμου, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση η προεδρία της χώρας.

Οι ουκρανικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί συνέχιζαν να λειτουργούν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το διάταγμα, που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, δεν διευκρινίζει πόσο σύντομα θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

Επίσημα ο ΟΗΕ έχει καταγράψει περίπου 850 νεκρούς και 1.400 τραυματίες, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, εκτιμά ωστόσο ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος. Παράλληλα αναφέρει ότι περισσότεροι από 3,3 εκ.πρόσφυγες έχουν διαφύγει εκτός και περίπου 6,5 εκ. έχουν μετακινηθεί στο εσωτερικό.

Για «ανθρωπιστική τραγωδία» και «απολύτως διακριτό έγκλημα πολέμου», έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν την ομογένεια της Ουκρανίας.

Όπως επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «για εμάς η εδαφική ακεραιότητα των κρατών είναι ιερό ευαγγέλιο και αυτό επιβάλει και το εθνικό μας συμφέρον, πέρα από μία θέση αρχής στην οποία πιστεύουμε βαθύτατα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αποτρέπουν την Ουκρανία να δεχτεί τις απαιτήσεις της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, Ουκρανοί εθνικιστές ετοιμάζουν επιθέσεις σε δυτικές διπλωματικές αποστολές.

Όπως αναφέρει το REUTERS, οι ΗΠΑ συζήτησαν με την Τουρκία το ενδεχόμενο να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στην εφημερίδα Hürriyet ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε «κρίσιμα» ζητήματα και έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα.Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως ελπίζει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εάν οι πλευρές δεν υπαναχωρήσουν από την πρόοδο που έχουν σημειώσει προς την επίτευξη συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας όταν ένα καλώδιο κόπηκε από τρόλεϊ και έπεσε σε τουριστικό δυόροφο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στόχος είναι η από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων λύσεων στον τομέα της τεχνολογίας μπαταριών υψηλής τάσης για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV). Τα αποτελέσματα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Είναι ο δεύτερος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων Ιστορικών Αυτοκινήτων, μετά την απόλυτα επιτυχημένη και εμβληματική Ριτσώνα και θα...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε ηλικία 86 ετών πέθανε, σήμερα το πρωί, ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιάννης Φέρτης, που είχε πρωταγωνιστήσει στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Γεννημένος...

Advertisement