Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Το ρωσικό έγκλημα: Η Ουκρανία από ψηλά πριν και μετά την εισβολή [δορυφορικές εικόνες]

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από τους δορυφόρους που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στις ουκρανικές πόλεις και στα χωριά απ’ όπου πέρασαν οι ρωσικές δυνάμεις σε δύο και πλέον εβδομάδες επιχειρήσεων.

Κτίρια ισοπεδώθηκαν, στα συγκροτήματα πολυκατοικιών ξεθάφτηκαν τα θεμέλια, στα εμπορικά καταστήματα έμειναν μόνο οι κολόνες, τα πάρκα καρβούνιασαν και οι στήλες καπνού προδίδουν τις εχθροπραξίες των τελευταίων ημερών.

Η Μαριούπολη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας για τους Ρώσους, πολιορκείται σχεδόν από την αρχή της εισβολής και οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει μη στρατιωτικούς στόχους, δημόσιες υποδομές -νοσοκομεία, σχολεία, γέφυρες- και επιχειρήσεις. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες με αποτέλεσμα να έχουν διακοπεί σε πολλά τμήματα η παροχή ηλεκτροδότησης, θέρμανσης και υδροδότησης και τα συστήματα τηλεπικοινωνιών, κάνοντας αφόρητη τη ζωή των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στη Μαριούπολη.

Το σφυροκόπημα στη Μαριούπολη και η στοχοποίηση αμάχων, όπως καταγγέλλουν οι Ουκρανοί, αποτελεί την «απόλυτη απόδειξη γενοκτονίας», σημείωσε ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ορλόφ, ανακοίνωσε την Πέμπτη πως τουλάχιστον 1.270 πολίτες έχουν σκοτωθεί στην πόλη. Σημείωσε, δε, πως 200.000 θέλουν να φύγουν, ωστόσο μόλις 2.000-3.000 τα καταφέρνουν ημερησίως, καθώς οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι κλείνουν βίαια. Ενδεικτικό είναι πως ο Ερυθρός Σταυρός μιλάει για εικόνες «αποκάλυψης».

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν φτάσει ακόμη στο Κίεβο, ωστόσο τα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας, όπως το Ινβακίβ, μαρτυρούν το πέρασμα της φάλαγγας ρωσικών τεθωρακισμένων 60 χιλιομέτρων που κινείται βραδέως την τελευταία εβδομάδα.

Τα ειδησεογραφικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες με γκρεμισμένα κτίρια στον αστικό ιστό στις πόλεις Ιρπίν και Μποροντιάνκα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα. Σφοδρή επίθεση δέχεται το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, από την αρχή της εισβολής. Οι τοπικοί αξιωματούχοι κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι εξαπολύουν επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και έπληξαν ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Τα στιγμιότυπα από τους δορυφόρους κατέγραψαν και τις ώρες μετά την κατάληψη των εγκαταστάσεων του πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ από τους Ρώσους. Στη φωτογραφία ξεχωρίζουν η σαρκοφάγος, μια στήλη καπνού σε κοντινή απόσταση και ρωσικά τανκ να περνούν από τον περιφερειακό δρόμο. Βίντεο που ανάρτησε Ουκρανός δημοσιογράφος από τη Βολνοβάκχα στο Ντονμπάς δείχνει την απόλυτη καταστροφή, καθώς ολόκληρα οικοδομικά συγκροτήματα έχουν γίνει συντρίμμια.

Οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Ζελένσκι εκτιμάει ότι το κόστος των καταστροφών -υποδομές, κτίρια και περιουσιακά στοιχεία- ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια, την ώρα που ο πόλεμος έχει προκαλέσει το πλήρες κλείσιμο του 50% των ουκρανικών επιχειρήσεων, ενώ οι άλλες μισές λειτουργούν πολύ κάτω από τις δυνατότητές τους. Το ΔΝΤ ενέκρινε επείγουσα βοήθεια ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Ουκρανία και δεσμεύτηκε να βοηθήσει την προσπάθεια ανοικοδόμησης όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Eleftherostypos.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Automated Shift Assistant βασίζεται σε μια έξυπνη τεχνολογία με δύο ηλεκτρομηχανικούς ενεργοποιητές να αυτοματοποιούν τη λειτουργία του συμπλέκτη και την αλλαγή σχέσεων στο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μια τελευταία ρύθμιση στο ζήτημα έκδοσης στοιχείων κυκλοφορίας για χρήση οχημάτων κατηγορίας Ο1 και Ο2 (ρυμουλκούμενα – τρέιλερ), συμπεριλαμβανομένων και των ειδικής χρήσεως ειδικού...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

H κατασκευή μιας μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών υψηλής τάσης έχει ξεκινήσει, μαζί με έργα επέκτασης των χώρων κατασκευής αμαξωμάτων, συναρμολόγησης και logistics. Συνολικά 800 εκατομμύρια...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο Cupra Formentor έρχεται με υψηλές φιλοδοξίες, βαδίζοντας στα χνάρια του επιτυχημένου προηγούμενου SUV. Το Cupra Formentor είναι το best seller της εταιρείας...

Advertisement