Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Βρετανία: «Η Ρωσία παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε θερμοβαρικές βόμβες»

Πόλεμος στην Ουκρανία – Βρετανία:  Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A στην Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα το Βρετανικό υπ. Άμυνας σημειώνει: «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A στην Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων. Αυτό συνδυάζει ένα σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης με θερμοβαρικά βλήματα για τη δημιουργία εμπρηστικών και εκρηκτικών εφέ».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι οι θερμοβαρικές βόμβες

Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα (βόμβες) χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς στρατούς του κόσμου. Τα ρωσικά βαρέα φλογοβόλα οπλικά συστήματα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok είναι μερικά από τα πιο τρομακτικά όπλα στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα έχουν ως χαρακτηριστικά τους την πολύ υψηλή θερμοκρασία, καθώς και την υψηλή πτώση πίεσης. Αυτό σημαίνει ότι, φτάνοντας στον στόχο, το βλήμα κάνει μια μικρή έκρηξη και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο θα αναφλεγεί με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.

Η πίεση στην περιοχή της έκρηξης αρχικά αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια πέφτει. Το εύφλεκτο μείγμα διεισδύει πιο εύκολα σε περιοχές που δεν είναι προσπελάσιμες από βλήματα γενικής χρήσης.

Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα σε τοπικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, όπου σημειωτέον η Ρωσία είχε μεγάλη συμμετοχή. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν και από τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν το 2017.

Ωστόσο, τα ίδια οπλικά συστήματα έχουν και ορισμένες αδυναμίες. Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα τους εξαρτάται αρκετά από τις καιρικές συνθήκες: όταν βρέχει, φυσάει ή χιονίζει έντονα, ένα νέφος αερολύματος διασκορπίζεται πιο δύσκολα κι έτσι η περιορίζεται η εξάπλωση της εκρηκτικής ύλης.

Τα θερμοβαρικά βλήματα είναι από τα πιο ισχυρά μη πυρηνικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί ποτέ. Την τεχνολογία χρησιμοποίησαν πρώτες οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση κατά τη δεκαετία του 1960. Τον Σεπτέμβριο του 2007, η Ρωσία πυροδότησε το μεγαλύτερο θερμοβαρικό όπλο που κατασκευάστηκε ποτέ, το οποίο προκάλεσε έκρηξη ισοδύναμη με 39,9 τόνους. Σημειώνεται πως η αμερικανική έκδοση του όπλου φέρεται να κοστίζει πάνω από 16 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

Σημειώνεται πως κατά το διάγγελμα στο οποίο ανακοίνωσε την εισβολή στην Ουκρανία την Πέμπτη (24/2), ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως «ακόμα και μετά την αποσύνθεση της ΕΣΣΔ και έχοντας χάσει ένα σημαντικό μέρος των δυνατοτήτων της, η σημερινή Ρωσία παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά πυρηνικά κράτη».

Η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει φόβο για την πιθανή χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν φτάσει σε αυτό το σημείο ο Ρώσος πρόεδρος – κάτι το οποίο θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) και δεν θεωρείται πιθανό – η χρήση θερμοβαρικών βλημάτων προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)συμμετέχει στο εορταστικό διήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει η ΔΙ.Α.Ν.Ο.Χ. Α.Ε. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6), και παρουσιάζει,...

ΧΙΟΣ

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε κατα τις πρωινές ώρες περιμετρικά του δημοτικού κήπου της Χίο, στο ύψος του Βενέτη. ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο αναποδογύρισε με αποτέλεσμα τον...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Το μέλλον του διαστημικού τουρισμού και των ταξιδιών συνεχίζει να φαίνεται λαμπρό, με την τεχνολογία να κάνει κάθε μέρα και ένα μικρό βήμα προς...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συναντήθηκε  σήμερα στο γραφείο του  με τον νέο Διοικητή της  9ης  Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ – ΕΛ.ΑΚΤ Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ....