Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ηνωμένο Βασίλειο: Ξεκίνησαν να διώχνουν τα ρωσικά δεξαμενόπλοια από τα λιμάνια

Δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, υγροποιημένο αέριο και ντίζελ στάλθηκαν πίσω στην Αρκτική από Βρετανούς λιμενεργάτες που αρνήθηκαν να τα ξεφορτώσουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Τουλάχιστον επτά πλοία απομακρύνθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ένα «παραθυράκι» για να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις.

Οι λιμενεργάτες στο Isle of Grain στο Κεντ, στο Milford Haven στην Ουαλία, στο Ellesmere Port στο Merseyside και στο Isle of Orkney αρνήθηκαν όλοι να ξεφορτώσουν τα ρωσικά καύσιμα από τα πλοία.

Αντίθετα, τα πλοία, μερικά εκ των οποίων ανήκαν σε ρωσικές ναυτιλιακές εταιρείες, εκτράπηκαν σε λιμάνια στη Γαλλία , το Βέλγιο και την Ολλανδία για εκφόρτωση. Δύο δεξαμενόπλοια δεν έχουν βρει ακόμη λιμάνι.

Χθες το βράδυ, η Βρετανία ακολούθησε τις ΗΠΑ επιβάλλοντας εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, που πιστεύεται ότι αποφέρει στο το Κρεμλίνο 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ντίζελ που απομακρύνθηκαν από τη Βρετανία θα μπορούσαν ακόμα να καταλήξουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε ένα νέο πλοίο ή να αντληθούν κάτω από τη Μάγχη.

Η Laura Page, αναλύτρια στην Kpler, μια εταιρεία που παρακολουθεί τη ναυτιλία ενέργειας, σχολίασε στην Daily Mail ότι «Το αέριο έχει αποθηκευτεί στους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής. Μόλις βρεθεί είναι σε αποθήκευση, είναι αδύνατο να εντοπιστούν τα μόριά του, αλλά υπάρχουν δύο επιλογές: Το LNG μπορεί να επαναεριοποιηθεί και να αποσταλεί στο δίκτυο. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, υπάρχει η δυνατότητα το αέριο να μεταφερθεί μέσω αγωγού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εναλλακτικά, το LNG μπορεί να φορτωθεί εκ νέου σε πλοίο που δεν συνδέεται με τη Ρωσία και να αποσταλεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν υπάρχει απαγόρευση για το ρωσικής προέλευσης αέριο καθαυτό αυτή την στιγμή, μόνο τα ίδια τα πλοία».

Η τιμή στις αντλίες αναμένεται να αυξηθεί δραματικά μετά την απομάκρυνση των δεξαμενόπλοιων από τις αποβάθρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, είπε ότι πιστεύει ότι ο Βρετανός θα σκεφτεί ότι είναι ένα τίμημα που αξίζει να πληρώσει, προσθέτοντας: «Πρέπει να ανακόψουμε τη ροή των “ματωμένων” χρημάτων του Πούτιν που προέρχονται από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και καταλήγουν στην χρηματοδότηση της πολεμικής του μηχανής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης,  παρευρέθηκε ως επίσημος προσκεκλημένος , στην επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, με θέμα το...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι βαθμοί από τις 40 κριτικές επιτροπές μόλις είχαν ξεκινήσει να ανακοινώνονται από τους εκπροσώπους των χωρών στον Μεγάλο Τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό και με σύντομο χρόνο παράδοσης είναι διαθέσιμη για παραγγελία στην ελληνική αγορά η νέα Alfa Romeo Tonale. Με το πρόγραμμα...

ΧΙΟΣ

Ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να οδηγηθεί αύριο το πρωί ο 28χρονος άντρας, που μαχαίρωσε θανάσιμα τον 40χρονο, πατέρα δύο παιδιών, τα ξημερώματα του Σαββάτου...