Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένκσι στο βρετανικό κοινοβούλιο: Ο αγώνας μας είναι σαν πόλεμος ενάντια στους Ναζί

Στους Βρετανούς βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων απευθύνθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω ζωντανής βιντεοσύνδεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές τον καταχειροκρότησαν όρθιοι προτού ξεκινήσει, ενώ καθόλη τη διάρκεια της ομιλίας του, τον άκουγαν κάνοντας απόλυτη ησυχία. Μόλις τελείωσε, ξέσπασαν και πάλι σε χειροκροτήματα.

Ήταν η πρώτη φορά που ένας ξένος ηγέτης μίλησε σε βουλευτές στην αίθουσα των Κοινοτήτων. Συνήθως τέτοιου είδους ομιλίες γίνονται στην Αίθουσα του Γουέστμινστερ.

«Σας απευθύνομαι ως πολίτης, ως πρόεδρος μιας μεγάλης χώρας, με όνειρο», σημείωσε ο Ζελένσκι και συνέκρινε τον αγώνα της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας με την πολεμική προσπάθεια των Βρετανών εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως είπε, ο λαός του έχει επιδείξει μια «ηρωική» προσπάθεια κατά των ρωσικών δυνάμεων.

«Οι βομβαρδισμοί δεν μας λύγισαν», τόνισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι κυρώσεις είναι ευπρόσδεκτες, αλλά δεν είναι αρκετές και επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ερευνήσει τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, τους έδωσε ελπίδα ότι θα υπάρξουν συνέπειες, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Υπογράμμισε ότι περισσότερα από 15 παιδιά έχουν πεθάνει στον πόλεμο και αυτές είναι «ζωές παιδιών που θα μπορούσαν να έχουν ζήσει».

Ζήτησε περισσότερες κυρώσεις, καθώς και να διασφαλιστεί ότι ο ουρανός της Ουκρανίας είναι ασφαλής.

Παραθέτοντας τη διάσημη ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ το 1940 «θα πολεμήσουμε στις παραλίες», ο Ζελένσκι είπε με έμφαση: «Δεν θα τα παρατήσουμε και δεν θα χάσουμε».

«Θα παλέψουμε μέχρι τέλους στη θάλασσα, στον αέρα, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη γη μας, όποιο κι αν είναι το κόστος. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στα χωράφια, στις ακτές, στους δρόμους».

«Δεν θέλουμε να χάσουμε ό,τι έχουμε, ό,τι είναι δικό μας, τη χώρα μας, την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: «Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που κάποτε δεν θέλατε να χάσετε τη χώρα σας… Και έπρεπε να πολεμήσετε για τη Βρετανία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement