Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος Ουκρανία: Η Πολωνία έτοιμη να διαθέσει Mig-29 στην Ουκρανία

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αποστείλει -άμεσα και χωρίς αντίτιμο- όλα τα μαχητικά αεροσκάφη της MiG-29 στην αμερικανική αεροπορική βάση Rammstein στη Γερμανία και να τα θέσει στη διάθεση των ΗΠΑ προκειμένου να τα παράσχουν στην Ουκρανία.

«Ταυτόχρονα, η Πολωνία ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να της παράσχουν μεταχειρισμένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες. Η Πολωνία είναι έτοιμη να καθορίσει αμέσως τους όρους αγοράς των αεροπλάνων» αναφέρει η ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επιπλέον, η πολωνική κυβέρνηση προέτρεψε «άλλους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, που κατέχουν μαχητικά αεροσκάφη ΜiG-29, να δράσουν στο ίδιο πνεύμα».

Η κίνηση έρχεται μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων στο Λονδίνο, μεταξύ του Πολωνού πρωθυπουργού και του Βρετανού ομολόγου του Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, έχει επιβεβαιώσει τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν. Εξετάζεται συγκεκριμένα η διάθεση από τη Βαρσοβία στην Ουκρανία πολεμικών μαχητικών αεροσκαφών σοβιετικής προέλευσης, με αντάλλαγμα αμερικανικά μαχητικά F-16.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η αποστολή όπλων στο Κίεβο θα οδηγήσει σε «παγκόσμια κατάρρευση».

Η προειδοποίηση ήλθε από το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναμεταδίδει το Reuters από το πρακτορείο Interfax. To έτερο ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε επίσης δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ανέφερε πως η Δύση στέλνοντας μισθοφόρους και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία θα συνιστούσε καταστροφή εξέλιξη της κατάστασης στη χώρα.

Η Μόσχα είχε ήδη προειδοποιήσει την Κυριακή ότι ώρες που τυχόν επιτρέψουν στον ουκρανικό στρατό να κάνει χρήση αεροδρομίων τους θα θεωρηθεί ότι εμπλέκονται στον πόλεμο.

«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάση των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Οι ρωσικές απειλές έρχονται καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντμίρ Ζελένσκι, επιμένει να ζητά από τη Δύση την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας ή «έστω» μαχητικά αεροσκάφη για να αμυνθεί η χώρα έναντι της ρωσικής επίθεσης.

Η απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ως προς την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ήταν και παραμένει αρνητική καθώς θα οδηγούσε σε ευθεία στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement