Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αντέχει για πέμπτη μέρα το Κίεβο – Σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διπλωματών

Μετά από μία ακόμα εφιαλτική νύχτα στο Κίεβο και άλλες περιοχές της Ουκρανίας, με τις δυνάμεις της δοκιμαζόμενης χώρας να αντέχουν μέχρι τώρα απρόσμενα στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, διαψεύδοντας τις ελπίδες του Βλαντιμίρ Πούτιν για έναν «πόλεμο αστραπή» και μία «κατάκτηση με περίπατο», το παγκόσμιο ενδιαφέρον στρέφεται στις συνομιλίες που θα έχουν σήμερα το πρωί αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με την ελπίδα ότι είναι δυνατή μία κατάπαυση πυρός.

Με την Ουκρανία να αμύνεται ηρωικά, η δύση κινείται πλέον το τελευταίο τριήμερο δυναμικά, κλιμακώνοντας τον οικονομικό στραγγαλισμό και τη διεθνή απομόνωση της Μόσχας, ενώ βοηθά σημαντικά με στρατιωτική συνδρομή τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να οργανώσει την άμυνα της χώρας του έναντι της ρωσικής επίθεσης.

Σε μία αποφασιστική κίνηση χθες βράδυ και απαντώντας στην πυρηνική απειλή, που απηύθυνε νωρίτερα ο Πούτιν, η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη.

Το Κίεβο, όπου ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας εκρήξεις και οι κάτοικοι διανυκτέρευσαν στα καταφύγια, γίνεται το επίκεντρο των πολεμικών επιχειρήσεων, καθώς οι ρώσοι φαίνεται να ετοιμάζουν μία μεγάλη επίθεση, δίνοντας την εντύπωση πως περικυκλώνουν την πόλη από παντού. Από νωρίς την Κυριακή και σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, που μεταδίδουν διεθνή μέσα, προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας κατευθύνεται μεγάλη δύναμη ρωσικών χερσαίων δυνάμεων. Πρόκειται για μία τεράστια φάλαγγα, που εκτείνεται τουλάχιστον 5 χιλιόμετρα, και περιλαμβάνει τεθωρακισμένα και άλλα στρατιωτικά οχήματα, όπως άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού, αυτοκινούμενο πυροβολικό κ.α.

Οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσικής και της Ουκρανικής αντιπροσωπείας θα διεξαχθούν στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, κοντά στον ποταμό Πρίπιατ και ήρθαν μετά από τελεσίγραφο που απέστειλε η Μόσχα στο Κίεβο, το μεσημέρι της Κυριακής.

Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια να υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, ωστόσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν έδειξε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των επαφών αυτών, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι αντιπροσωπείες θα συναντηθούν «χωρίς προϋποθέσεις».

Ενόψει της σημερινής συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε σε διάγγελμά του ότι «μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη. Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα δώσουμε ούτε μέτρο από το έδαφός μας». Υποστήριξε δε ότι η κίνηση του Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις για τα πυρηνικά, ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση για τις συνομιλίες των δύο πλευρών, προκειμένου να πιέσει, αλλά ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement