Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Δεν επιχειρούμε να αναστήσουμε τη Ρωσική Αυτοκρατορία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε σήμερα τις αιτιάσεις ότι με τις πρόσφατες κινήσεις του επιχειρεί να ανασυστήσει τη Ρωσική Αυτοκρατορία.

«Προβλέψαμε τις εικασίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αποκαταστήσει την αυτοκρατορία της μέσα στα αυτοκρατορικά της όρια», δήλωσε ο Πούτιν μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλιεφ, στο Κρεμλίνο. «Αυτό δεν αντιστοιχεί επ’ ουδενί στην πραγματικότητα».
Από το Κρεμλίνο τονίστηκε την Τρίτη (22/2) ότι ελπίζει ότι η αναγνώριση από τη Ρωσία δύο αποσχισμένων ουκρανικών περιοχών ως ανεξάρτητων θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και ότι η Μόσχα παραμένει ανοιχτή στη διπλωματία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να πει εάν οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ήδη εισέλθει στις δύο αυτονομιστικές περιοχές που συχνά αναφέρονται απλώς ως Ντονμπάς. Είπε επίσης ότι η απόφαση αποστολής δυνάμεων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Τρίτη πως η Ουκρανία ενδέχεται να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, αφού η Μόσχα αποφάσισε να αναγνωρίσει δύο αποσχισμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητες.

Μιλώντας μαζί με τον Εσθονό ομόλογό του, ο Ζελένσκι είπε ότι εξετάζει το αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών του για διακοπή των σχέσεων. «Έλαβα αίτημα από το υπουργείο Εξωτερικών. Θα εξετάσω το θέμα της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου μας, θα εξετάσω αυτό το θέμα», δήλωσε.

Η ανακοίνωση του Πούτιν τη Δευτέρα και η υπογραφή του διατάγματος για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στις δύο αποσχισθείσες περιοχές, προκάλεσε διεθνή καταδίκη και άμεσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα για να σταματήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ στις αποσχισθείσες περιοχές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους πρόκειται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας την Τρίτη.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος στη νυχτερινή του ομιλία στο έθνος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταστρέφει τις ειρηνευτικές προσπάθειες, υποβάθμισε την προοπτική μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης με τη Ρωσία, αλλά είπε ότι θα ήταν έτοιμος να θεσπίσει στρατιωτικό νόμο εάν συνέβαινε αυτό.

«Όσον αφορά τον στρατιωτικό νόμο… αυτό το ερώτημα είναι σαφές για εμάς. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος, δεν θα υπάρξει ισχυρός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και δεν θα υπάρξει ευρεία κλιμάκωση από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Εάν υπάρξει ευρεία κλιμάκωση, τότε θα επιβληθεί στρατιωτικός νόμος», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement