Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Συνεχείς παραβιάσεις της εύθραυστης εκεχειρίας – Μπαράζ προειδοποιήσεων για ραγδαία κλιμάκωση

Εκρήξεις, πυρά πυροβόλων και ολμοβόλων, σειρήνες και εντολές για επιστράτευση από τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές εντείνουν το πολεμικό κλίμα στην ανατολική Ουκρανία. Ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν την πόλη του Λουγκάνσκ, αλλά και βόρεια του Ντονέτσκ, ενώ εκατοντάδες άμαχοι απομακρύνονται προς την Ρωσία. Οι Ουκρανικές αρχές κατηγορούν τη Ρωσία ότι στέλνει μισθοφόρους στο Ντονμπάς για δυναμιτίσουν το κλίμα, ενώ οι Ρωσικές αρχές αναφέρουν ότι όλμοι από τα ουκρανικά σύνορα χτύπησαν κτήριο στην πόλη Ροστόφ.

Ήδη χαρακτηρίζεται εμπόλεμη ζώνη η περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση του Κιέβου δέχτηκε πυρά και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε καταφύγιο ομάδα βουλευτών και εκπροσώπων ξένων μέσων ενημέρωσης.

Οβίδες όλμου έπεσαν κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι, ο οποίος πραγματοποιούσε περιοδεία στο Ντονέτσκ, στη γραμμή του μετώπου με τους φιλορώσους αυτονομιστές, στα ανατολικά της χώρας.

Οι οβίδες εξερράγησαν τη στιγμή που ο Μοναστίρσκι έφευγε από τις τάφρους που χωρίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις από τους αυτονομιστές, αφού προηγουμένως παραχώρησε συνέντευξη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Δύο στρατιώτες νεκροί και τέσσερις τραυματίες από τους βομβαρδισμούς

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς σήμερα. Τουλάχιστον ένας από αυτούς, ένας 35χρονος λοχίας, πατέρας τριών παιδιών, σκοτώθηκε κοντά στο Νοβολουγκάνσκε νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής 70 παραβιάσεις, στις 60 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν «όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ».
Η Ουκρανική δύναμη στο Ντονμπάς διαβεβαίωσε ότι «ελέγχει την κατάσταση και απαντά καταλλήλως στις πιθανές απειλές του εχθρού».

Σε νέο διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη αποφασίσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Λίγο πριν από τη νέα επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, διεμήνυσε τηλεφωνικώς στον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν ότι «το να αγνοούνται οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα είναι κακό για τη σταθερότητα της Ευρώπης».

Η απάντηση από το Παρίσι ήταν ότι «οι ενέργειες και τα λόγια της Ρωσίας δεν συμβαδίζουν», σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Η Γαλλία κάλεσε τους υπηκόους που βρίσκονται στις περιφέρειες του Χάρκοβου, του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ αλλά και στην περιοχή του Ντνίπρο, να εγκαταλείψουν τις ζώνες χωρίς καθυστέρηση.

Με επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας της, η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι «μια στρατιωτική σύγκρουση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή». «Φύγετε εγκαίρως. Σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, οι επιλογές για υποστήριξη των Γερμανών πολιτών θα είναι πολύ περιορισμένες», προειδοποιεί το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα έως και το τέλος του μήνα αναστέλλει τις πτήσεις της προς την Ουκρανία.

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η ένταση έχει το τελευταίο 24ωρο κλιμακωθεί σημαντικά και καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, με εξαίρεση τις δυτικές περιοχές της.

Φιλορώσοι αυτονομιστές: Οργανωμένη μεταφορά πληθυσμού προς τη Ρωσία

Ο φιλορώσος ηγέτης της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Denis Pushilin, μιλώντας στους New York Times έθεσε τη δική του εκδοχή για το τι επακολουθεί:

«Πολύ σύντομα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα διατάξει τον στρατό να προχωρήσει σε επίθεση, με σχέδιο εισβολής στο έδαφος του Ντόνετσκ και των λαϊκών δημοκρατιών του Λουχάνσκ», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, προσθέτοντας: «Από σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, οργανώνεται μια μαζική οργανωμένη μεταφορά πληθυσμού στη Ρωσία».

Υποστηρίζοντας ότι ο ουκρανικός στρατός επρόκειτο να ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας επίθεση, οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές κάλεσαν ωστόσο εκκένωση των περιοχών τους, για να διαψευστούν άμεσα από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας που χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό και μίλησε για τέχνασμα που προσφέρει πρόσχημα στη Ρωσία να εισβάλει. Απευθυνόμενη στους κατοίκους από τις αποσχισθείσες περιοχές Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ η κυβέρνηση του Κιέβου, διαβεβαιώνει ότι «δεν απειλούνται από το Κίεβο, αφού υπήρξαν Ουκρανοί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

Advertisement