Και όμως: Η επένδυση σε συλλογές Lego πιο επικερδής από τον χρυσό - Χιακός Λαός - XiakosLaos.gr
Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Και όμως: Η επένδυση σε συλλογές Lego πιο επικερδής από τον χρυσό

Οι συλλέκτες Lego τρίβουν τα χέρια τους και οι γονείς κοιτάζουν με άλλο μάτι τα σκορπισμένα τουβλάκια στα δωμάτια των παιδιών τους… Οι επενδύσεις σε Lego είναι πιο επικερδείς σε σύγκριση με τον χρυσό, τα έργα τέχνης και το κρασί, λόγω της «υψηλής συλλεκτικής αξίας» τους, σύμφωνα με έρευνα της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών της Ρωσίας (HSE).

Οι πιο ασυνήθιστες επενδύσεις, όπως σε σετ Lego, κούκλες Barbie, φιγούρες υπερηρώων, μοντέλα αυτοκινήτων και τρένων γίνονται πιο ακριβές με την πάροδο του χρόνου και εκτιμώνται γρηγορότερα ακόμη και από τον χρυσό.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα σετ Lego που έχουν αποσυρθεί εκτιμήθηκαν σε ανοδική αξία 11% ετησίως από το 1987 έως το 2015, που είναι ταχύτερος και καλύτερος ρυθμός από αυτόν του χρυσού, των μετοχών, των ομολόγων, των φιλοτελικών εμπορικών σημάτων και των κρασιών. Οι συγγραφείς της έρευνας παρακολούθησαν τις τιμές 2.322 Lego από το 1987 ως το 2015, καταγράφοντας τις πληροφορίες για τιμές πώλησης και την αγοραστική αξία σε πλατφόρμες δημοπράτησης στο Διαδίκτυο.

Παράγοντες όπως η περιορισμένη παραγωγή, οι ειδικές εκδόσεις για συλλέκτες και η σπανιότητα στην αγορά από δεύτερο χέρι έχουν ενισχύσει σημαντικά τις τιμές με τα χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές. Δεδομένου ότι αρκετά από τα σετ έχουν παραχθεί πριν από 20-30 χρόνια, οι μεγαλύτερης ηλικίας συλλέκτες νιώθουν νοσταλγία και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πολλά χρήματα για να τα αποκτήσουν.

Μάλιστα οι τιμές των Lego είναι σχετικά ανεπηρέαστες από το χρηματιστήριο, σύμφωνα με τη μελέτη, και αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Οι τιμές των Lego αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, καθώς παιδιά και ενήλικες αξιοποίησαν τα τουβλάκια για να διαχειριστούν τη μακροχρόνια παραμονή στο σπίτι.

Eνα μεγάλο σετ Lego (κλειστό) που μελετήθηκε από τους ειδικούς είχε απόδοση 2.230% σε οκτώ χρόνια. Οι καλύτερες επενδύσεις είναι σε θεματικά σετ που βασίζονται σε διάσημα κτίρια, διακοπές ή ταινίες, όπως το «Star Wars». Ανάμεσα στα πιο ακριβά μοντέλα είναι τα αντίγραφα του «Millennium Falcon», του «Imperial Star Destroyer» και του «Ταζ Μαχάλ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Φωτιά ξέσπασε σε αμάξι που βρισκόταν σταθμευμένο σε περιοχή της Χίου και συγκεκριμένα πίσω από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην οδό Ιωάννη Σόδη. Το συμβάν...

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινά η εξεταστική για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Χίου. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η “Όμικρον” βρίσκεται...

ΧΙΟΣ

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, θα πραγματοποιήσει, τη Δευτέρα 17/1 και ώρα 17.00, ανοικτή συζήτηση με τους πολίτες της...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνοδευόμενος από αρμόδιους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Παντελής Βρουλής, επισκέφθηκε το έργο της παράκαμψης Καλλιμασιάς, όπου...