Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλός δεν μπορεί να φύγει απ’ το Ισραήλ μέχρι το έτος… 9999

Ένας Αυστραλός πατέρας λέει ότι του απαγορεύεται να εγκαταλείψει το Ισραήλ για οποιονδήποτε λόγο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 9999, εκτός εάν πληρώσει στην Ισραηλινή πρώην σύζυγό του 2,1 εκατομμύρια ευρώ για την ανατροφή των παιδιών τους, βάσει τοπικού νόμου διαζυγίου.

Ο άνδρας είπε στο News.com.au ότι ουσιαστικά είναι «κλειδωμένος» στο Ισραήλ από το 2013, ένα χρόνο αφότου έφτασε στο εβραϊκό κράτος για να επανασυνδεθεί με τα δύο παιδιά που απέκτησε με την πρώην σύζυγό του – Ισραηλινή υπήκοο. Τα παιδιά ήταν τότε τριών μηνών και πέντε ετών.

Λίγο αφότου ο Αυστραλός άνδρας μετακόμισε στο Ισραήλ, η γυναίκα άσκησε αγωγή εναντίον του σε τοπικό θρησκευτικό δικαστήριο, το οποίο επιβλέπει ζητήματα όπως ο γάμος, το διαζύγιο, η επιμέλεια των παιδιών και οι πληρωμές για τη διατροφή των παιδιών. Αποφασίζοντας με βάση τον ιουδαϊκό νόμο περί διαζυγίου, το δικαστήριο απαγόρευσε στον Αυστραλό να φύγει από τη χώρα μέχρι να εξοφλήσει ένα «μελλοντικό χρέος» σε πληρωμές διατροφής για όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας των δύο παιδιών του.

Ο άνδρας διατάχθηκε να πληρώνει 5.000 ισραηλινά σέκελ (περίπου 1.400 ευρώ) το μήνα ως για κάθε ένα από τα παιδιά του μέχρι να γίνουν 18 ετών.

Ο Αυστραλός έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι τιμωρεί τους αλλοδαπούς που παντρεύονται Ισραηλινούς πολίτες. Οι Αυστραλοί άνδρες έχουν «διωχθεί από το ισραηλινό σύστημα “δικαιοσύνης” μόνο και μόνο επειδή ήταν παντρεμένοι με Ισραηλινές γυναίκες» , επέμεινε.

Ο 44χρονος αναλυτικός χημικός είπε ότι αποφάσισε να μιλήσει στον Τύπο «για να βοηθήσει άλλους Αυστραλούς που μπορεί να υποστούν αυτή την κυριολεκτικά απειλητική για τη ζωή εμπειρία».

Θα μπορούσαν να υπάρχουν «εκατοντάδες» Αυστραλοί πολίτες μεταξύ των αλλοδαπών που επηρεάζονται από παρόμοιες εντολές, είπε η Marianne Azizi, μια ανεξάρτητη Βρετανίδα δημοσιογράφος της οποίας ο σύζυγος αντιμετώπισε τα ίδια προβλήματα στο Ισραήλ. Ο ακριβής αριθμός είναι «σχεδόν αδύνατο να εξακριβωθεί», καθώς το θέμα είναι ταμπού στη χώρα, είπε στο News.com.au.

«Το σύστημα έχει στηθεί ενάντια στους πατέρες», τόνισε ο σκηνοθέτης Sorin Luca, ο οποίος σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «No Exit Order» το 2019. «Αυτός είναι ένας λόγος που πολλοί μπαμπάδες δεν χωρίζουν. Απλώς φοβούνται πάρα πολύ».

«Μόλις ένας πατέρας λάβει την εντολή, μπορεί να φυλακιστεί έως και 21 ημέρες, είτε έχει τη δυνατότητα να πληρώσει είτε όχι – χωρίς καμία έρευνα για τα οικονομικά του», πρόσθεσε ο Luca.

Ορισμένες κυβερνήσεις φτάνουν στο σημείο να προειδοποιούν εκ των προτέρων τους πολίτες τους για τους περίπλοκους νόμους του Ισραήλ για το διαζύγιο. Για παράδειγμα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημερώνει τους Αμερικανούς που πηγαίνουν στο εξωτερικό ότι τα ισραηλινά δικαστήρια δεν διστάζουν «να απαγορεύσουν σε ορισμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων μη κατοίκων του Ισραήλ, να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι να επιλυθούν τα χρέη ή άλλες νομικές αξιώσεις εναντίον τους».

Ωστόσο, η αυστραλιανή κυβέρνηση προφανώς δεν προειδοποιεί τους πολίτες της για πιθανές επιπτώσεις από το γάμο, την απόκτηση παιδιών και μετά το διαζύγιο με έναν Ισραηλινό πολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement