Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία στέλνει στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τη Δευτέρα επιβεβαιώνουν πρόσφατες αναφορές ότι η Ρωσία συγκεντρώνει ξανά στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι νέες εικόνες που τραβήχτηκαν από τη Maxar Technologies και κοινοποιήθηκαν στο POLITICO δείχνουν τανκς και αυτοκινούμενα πυροβολικα μαζί με στρατεύματα εδάφους που συγκεντρώνονται κοντά στη ρωσική πόλη Yelnya και στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Οι μονάδες, οι οποίες άρχισαν να κινούνται στα τέλη Σεπτεμβρίου από άλλες περιοχές της Ρωσίας όπου εδρεύουν συνήθως, περιλαμβάνουν την επίλεκτη 1η Στρατιά Τάνκ των Φρουρών.

Εν τω μεταξύ, μια νέα ανάλυση αποκαλύπτει ότι εξοπλισμός από την 4η Μεραρχία Αρμάτων της Ρωσίας έχει μεταφερθεί σε περιοχές γύρω από το Bryansk και το Kursk κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας. Οι μονάδες είναι εξοπλισμένες με κύρια άρματα μάχης T-80U και αυτοκινούμενο πυροβολικό.

Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί και στοιχεία της 1ης Στρατιάς Ευελπίδων. Ο στρατός «έχει σχεδιαστεί για να διεξάγει επιχειρήσεις σε κάθε επίπεδο μάχης, από την αντιεξέγερση έως τον μηχανοποιημένο πόλεμο», ανέφερε η ανάλυση. «Είναι συνήθως το πρώτο που λαμβάνει τον πιο πρόσφατο εξοπλισμό και θεωρείται επίσης ως ο πρωταρχικός σχηματισμός για τη δοκιμή νέου εξοπλισμού και τακτικών», συνέχισε η ίδια αναφορά.

Σημειώνεται πως οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ Μόσχας και Δύσης τους τελευταίους μήνες, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αναφερθεί  στην πιθανή ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, ενώ  ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin επισκέφθηκε και τις δύο χώρες τον Οκτώβριο.

Τις ημέρες που βρισκόταν στο Κίεβο, ο Όστιν ρωτήθηκε για την προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο ίδιος υποστήριξε πως  Ουκρανία «έχει το δικαίωμα να αποφασίζει τη δική της μελλοντική εξωτερική πολιτική» και οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας να αναπτύξει την ικανότητα να αμύνεται».

Μέρες αργότερα, ο Πούτιν απάντησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Σότσι, προειδοποιώντας ότι «η επίσημη ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να μην γίνει ποτέ για την Ουκρανία αλλά η στρατιωτική επέκταση στην επικράτεια βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, και αυτό αποτελεί πραγματικά απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Το γνωρίζουν αυτό».

Παράλληλα, η Washington Post ανέφερε για πρώτη φορά τη συσσώρευση στρατευμάτων το Σάββατο. Το Reuters επικαλέστηκε αργότερα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας που διέψευσε την αναφορά της Post, λέγοντας ότι από τη Δευτέρα, η μεταφορά περισσότερων Ρώσων στρατιωτών, όπλων και εξοπλισμού στα σύνορα της Ουκρανίας «δεν καταγράφηκε».

Οι φωτογραφίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας καθώς συνεχίζονται οι εντάσεις μεταξύ του Κιέβου και του Κρεμλίνου. Την περασμένη Άνοιξη μία συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της χώρα προκάλεσε ανησυχία στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και στην Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

Advertisement