Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Στριμωγμένη στη γωνία η Τουρκία – Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από Ακάρ

Οι Τούρκοι δεν μπορούν να ελέγξουν πλέον τον εκνευρισμό του για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας και αυτό αποδεικνύεται και από τις νέες δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ.

Όπως υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, το ελληνικό κράτος δεν πρέπει να εξοπλιστεί διότι δεν έχει να… πληρώσει, ενώ κάλεσε τους Έλληνες «να διδαχθούν από την ιστορία και το 1922».

«Η Ελλάδα έχει υπερβολική αγάπη για τα εξοπλιστικά. Επιδιώκουν να εξοπλιστούν με την ενθάρρυνση και την κατεύθυνση της Γαλλίας. Ονειρεύονται. Αλλά αυτή είναι που προκαλεί ζημίες. Δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις για τα όπλα που αγόρασαν Αυτό επιδεινώνει τις υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες του ελληνικού λαού.

«Ο εξοπλισμός δεν έχει κανένα νόημα ακόμα κι αν είναι αριθμητικά ισοδύναμος με την Τουρκία γιατί τα μαθηματικά και η ιστορίας είναι ξεκάθαρα. Το 1919 ξεκίνησαν μια περιπέτεια με την ενθάρρυνση Βρετανών και Γάλλων. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: 9η Σεπτεμβρίου 1922. Οι Έλληνες να διδαχθούν από την ιστορία» είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ερντογάν από σουλτάνος έγινε Κεμάλ

Σφοδρή λεκτική επίθεση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά του επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, με την ευκαιρία της 83ης επετείου από το θάνατο του ιδρυτή της νεότερης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ. Μετά την επίσκεψή του στο μαυσωλείο του Ατατούρκ έβαλε με οξείς χαρακτηρισμούς κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι αυτά που κάνουν σήμερα είναι ενάντια στην πατρίδα και τη χώρα, επισημαίνοντας και την πρόσφατη τοποθέτηση των κεμαλιστών (CHP) να καταψηφίσουν στη Βουλή τη χρονική επέκταση για δύο χρόνια της παρουσίας των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας σε Συρία, Ιράκ και άλλες περιοχές. Σημειώνεται ότι την παράταση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας ψήφισαν προχθές τα κόμματα AKP-MHP (των Ερντογάν-Μπαχτσελί), καθώς και το «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «ο αρχηγός της αντιπολίτευσης απειλεί τους επιχειρηματίες μας και γράφει επιστολές στους ξένους πρεσβευτές. Αν ζούσε ο Κεμάλ Ατατούρκ θα τους είχε διώξει από το κόμμα με το ρόπαλο» και πρόσθεσε ότι «το έθνος μας έχει δείξει σε όλους, σε φίλους και εχθρούς, ότι η Δημοκρατία μας θα ζει για πάντα, υπερασπιζόμενη το κράτος ακόμη πιο δυνατά μετά από κάθε εμπόδιο!». Και κατέληξε τονίζοντας σε ιδιαίτερα επιθετικό ύφος ότι ο Κεμάλ ήταν σε Λιβύη, Συρία, Βόρειο Ιράκ, Νότιο Καύκασο, στα Δαρδανέλια, και μας ρωτάνε τι κάνουμε εμείς τώρα εκεί… Δεν είναι ειλικρινείς. Εσείς ακολουθείτε το δρόμο του Ατατούρκ; Σήμερα η Τουρκία διεξάγει έναν πρωτοποριακό(!) διπλωματικό αγώνα στη Συρία, τη Λιβύη, τον Καύκασο, την Ευρώπη και στον κόσμο».

Επιστρέφοντας από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη στρατιωτική επικράτηση των Αζέρων επί των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Χουλουσί Ακάρ παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων σε ΜΜΕ και αναφέρθηκε προκλητικά και εμπρηστικά σε πολλά ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, τη Γαλλία, τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ.

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο Ακάρ υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας δεν έχει ισχύ και μπόι για να αντιπαρατεθεί στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι οι διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας (ειδικά με τη Γαλλία) προκαλούν ρωγμές και ζημιά στην Ατλαντική Συμμαχία.

Μιλώντας στη «Χουριέτ» είπε ότι η Γαλλία είναι η κύρια υπεύθυνη γιατί, πέραν των ενεργειακών προκλήσεων και συμπεριφοράς, «οπλίζει» τις φιλοδοξίες της Αθήνας δημιουργώντας προβλήματα μέσα στο ΝΑΤΟ. Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ο Ακάρ δήλωσε ότι η Αγκυρα αποτελεί εγγύηση ειρήνης(!) και σταθερότητας στην περιοχή(!). Αναφερόμενος στη στάση της χώρας του υποστήριξε ότι δεν αποτελεί απειλή ενώ υπάρχουν κάποιοι που επιδιώκουν πόλεμο και εμποδίζουν την επίλυση των ζητημάτων για τα συμφέροντά τους.

Ο Ακάρ ισχυρίστηκε προκλητικά ότι όλες οι ενέργειες της Τουρκίας είναι σύμφωνες με το Διεθνές και το Εθιμικό Δίκαιο. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά θέλουμε να τα λύσουμε με διαπραγματεύσεις. Οταν συναντήθηκα με τη Γερμανίδα υπουργό Αμυνας είπα: “Παρακαλώ, δείτε την Ιστορία και τους χάρτες, μιλάμε για μια χώρα (την Ελλάδα) που έχει τριπλασιαστεί από το 1832”, απαντώντας στους ισχυρισμούς των Ελλήνων ότι οι Τούρκοι είναι επεκτατικοί». Προσπαθούν να μεταφέρουν τα προβλήματα Τουρκίας-Ελλάδας στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την αποτυχία της Ελλάδας στη δεκαετία του ’20, που επέφερε την τραγική Μικρασιατική Καταστροφή.
Υποστήριξε ότι ορισμένες δυτικές χώρες προσπαθούν να αναλάβουν ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, ανεξαρτήτως μεγέθους ή ισχύος. «Κάνουν τους χαριτωμένους στην Ελλάδα για να εμπλακούν εδώ μέσα. Θέλουν να πουν ότι “υπάρχω στην Ανατολική Μεσόγειο”. Προσπαθούν να αγνοήσουν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας. Αυτά είναι πράγματα που παράγονται από ορισμένα πανεπιστήμια και πολιτικούς στην Ε.Ε. και δεν συνάδουν με τη νομοθεσία και τα έθιμα. Η συμφωνία για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη (του 2019) είναι ένα σημαντικό βήμα. Αυτό ήταν και υπέρ της Λιβύης. Αυτό που έκανε η Ελλάδα με την Αίγυπτο είναι εντελώς εναντίον της Αιγύπτου. Προσπαθούν να κάνουν κάτι με χώρες της Μέσης Ανατολής μαζί με τη Γαλλία. Τους λέμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα και δεν θα καταφέρουν τίποτα».

Σχετικά με την παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στην ακριτική Αλεξανδρούπολη, αυτή τη φορά εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά η παρουσία σχετίζεται με επικείμενες στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, και αυτές οι δυνάμεις προωθούνται προς Βουλγαρία, Ρουμανία και ασκήσεις στην Ουκρανία».

Για ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Κύπρο

Ο Ακάρ, αναφερόμενος για πολλοστή φορά (στην εφημερίδα «Μιλιέτ») στην Ατλαντική Συμμαχία, είπε ότι «είμαστε σύμμαχοι με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Μπορεί να γίνει διμερής αμυντική συμφωνία με άλλη χώρα στη Συμμαχία στην οποία βρισκόμαστε; Η Ελλάδα το κάνει με τις ΗΠΑ, το κάνει με τη Γαλλία. Πρώτα από όλα βλάπτει το ΝΑΤΟ. Η ακεραιότητα του ΝΑΤΟ ακυρώνεται, οδηγώντας το σε ρωγμές. Οι συμμαχίες που θα δημιουργηθούν μεταξύ των συμμάχων θα επηρεάσουν αρνητικά το όραμα του ΝΑΤΟ για ένα νέο περιβάλλον ασφαλείας το 2030».

Αναφερόμενος στην Κύπρο και προφανώς παρακάμπτοντας τα περί εισβολής και παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ είπε ότι «η άποψη της Τουρκίας για τη λύση στην Κύπρο είναι ξεκάθαρη. Δύο ίσα, κυρίαρχα, ανεξάρτητα κράτη», υποστήριξε για άλλη μια φορά ο Τούρκος υπουργός Αμυνας σε ρόλο και υπουργού Εξωτερικών, φτάνοντας ακόμη και στον ισχυρισμό ότι η Κύπρος δεν ανήκε ποτέ στους Ελληνες.

Τέλος, για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις είναι οι Κούρδοι στη Βόρεια Συρία (τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες) και όχι η περίπτωση των S-400 ή των F-35/F-16, υποστηρίζοντας ότι τα οπλικά συστήματα στην Τουρκία ενισχύουν το ΝΑΤΟ και η χώρα του είναι πιστή σύμμαχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement