Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: «Υβριδική επίθεση» από τη Λευκορωσία – Εξετάζεται «δάκτυλος» Τουρκίας και Ρωσίας

Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η τεχνητή -όπως καταγγέλεται από τις Βρυξέλλες- μεταναστευτική κρίση που έχει ενορχηστρώσει -υπό μορφή υβριδικού πολέμου έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης- το καθεστώς της Λευκορωσίας υπό τον Αλεξάντερ Λουκασένκο στα σύνορα με την Πολωνία, όπου βρίσκονται παγιδευμένοι χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες σε μία «νεκρή» ζώνη εν μέσω σκληρού χειμερινού ψύχους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύει ότι στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Πολωνίας και της Λιθουανίας απέναντι στην εν εξελίξει «υβριδική επίθεση» της Λευκορωσίας με την απάνθρωπη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών -για την οποία η Βαρσοβία κάνει πλέον ανοιχτά λόγο για «δάκτυλο» της Ρωσίας και της Τουρκίας που συνεργάζονται με το λευκορωσικό καθεστώς στη μεταφορά των μεταναστών.

Οι «27» θέτουν επί τάπητος την επιβολή νέων κυρώσεων -και όχι μόνο απέναντι στο Μινσκ-, ενώ στο «ραντάρ» της Ένωσης βρίσκονται τα αεροδρόμια που χρησιμοποιήθηκαν ως κόμβοι για να μεταφερθούν άνθρωποι από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν στη Λευκορωσία και από εκεί στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Παράλληλα έχει ανοίξει η συζήτηση ως προς το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει και μπορεί να χρηματοδοτήσει φράχτες και συρματοπλέγματα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ -με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την Κομισιόν να βρίσκονται σε διαφορετικό μήκος κύματος, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Από την πλευρά της, η Λευκορωσία διατείνεται πως η ευθύνη για τη μεταναστευτική κρίση βαρύνει στην ΕΕ, με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο να βάζει… μπροστά τη Ρωσία, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς πως σε μία πιθανή σύγκρουση θα έχει δίπλα του «τη μεγαλύτερη πυρηνική υπερδύναμη».

Το ίδιο το Κρεμλίνο επιρρίπτει εξίσου στην ΕΕ την ευθύνη για επαπειλούμενη «ανθρωπιστική καταστροφή» στη μεθόριο, ενώ παράλληλα απορρίπτει ως «ανεύθυνες και απαράδεκτες» τις κατηγορίες του Πολωνού πρωθυπουργού, Ματέους Μοραβιέτσκι, ότι η κρίση έχει ενορχηστρωθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με τον Ρώσο πρόεδρο επικοινώνησε τηλεφωνικά η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας την παρέμβασή του στο καθεστώς της Λευκορωσίας για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα.

«Η εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη» ανέφερε η Μέρκελ στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον κάλεσε να ασκήσει την επιρροή του στο λευκορωσικό καθεστώς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σε σχετική ενημέρωση του Κρεμλίνου αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία ουδεμία αναφορά υπήρξε στο αίτημα Μέρκελ για παρέμβαση Πούτιν, ούτε και οποιαδήποτε αναφορά σε ανάληψη δράσης εκ μέρους της Μόσχας προς τερματισμό της κρίσης.

Η Πολωνία έχει αναπτύξει 15.000 στρατιώτες στη μεθόριο, όπου και ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρού επεισοδίου. Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αποπειραθεί σε πολλές περιπτώσεις να περάσουν τα συρματοπλέγματα, ενώ δεκάδες εξ αυτών έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Άμυνας.

Ρωσία και Τουρκία στο «ραντάρ» της Κομισιόν

H Ρωσία και η Τουρκία είναι μεταξύ των τρίτων χωρών που η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί για πιθανό ρόλο τους στη μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία, κατά δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, αρμοδίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας και της Τουρκίας στην κρίση, ο Πίτερ Στάνο επανέλαβε την έκκληση της ΕΕ προς τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο καθεστώς Λουκασένκο και τους στενούς δεσμούς, που έχει μαζί του, για να το πείσει να σταματήσει αυτή την «παράνομη» και «απάνθρωπη» δραστηριότητα.

Ο Πίτερ Στάνο τόνισε ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε στη Λευκορωσία είναι μια «κρατικά ενορχηστρωμένη και τεχνητά δημιουργημένη μεταναστευτική κρίση», η οποία δεν έχει καμία σχέση με το προσφυγικό κύμα που έφτασε στην Ευρώπη το 2015 και με το οποίο συχνά κάνει σύγκριση η Ρωσία.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Πίτερ Στάνο ανέφερε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε συνεχή διάλογο μαζί της για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, τόσο την άνοιξη του 2020 σε μια παρόμοια κατάσταση, όσο και στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης με τη Λευκορωσία.

Σημείωσε, επίσης, ότι το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος και στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 15 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι είναι πολλές οι μεταναστευτικές διαδρομές που βρίσκονται στο ραντάρ της Κομισιόν, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η παρακολούθηση και αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων δεδομένων.

Η Πολωνία «δείχνει» την Τουρκία για τη μεταφορά των μεταναστών

Πέραν της Ρωσίας, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, επέκρινε σήμερα και την Τουρκία για τον ρόλο της στη μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία.

«Πριν από έναν ή δύο μήνες η Τουρκία φαινόταν να θέλει να συνεργαστεί στενά μαζί μας. Θα το πω ανοικτά εδώ, γιατί νομίζω ότι θα το ακούσουν και εκεί: Βλέπουμε ότι οι ενέργειες αυτές βρίσκονται φύσει σε πλήρη συγχρονισμό των τουρκικών ενεργειών με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία» ανέφερε.

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι υπογράμμισε το γεγονός ότι η Πολωνία προσέφερε στήριξη στην Τουρκία όταν είχε ανάγκη, αναφέροντας την πολωνική βοήθεια προς την Άγκυρα στην κατάσβεση των πυρκαγιών που κατέκαψαν τις νότιες ακτές της το περασμένο καλοκαίρι.

«Η βοήθειά μας για την κατάσβεση των πυρκαγιών, η βοήθειά μας στην προβολή της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας, δυστυχώς αποδείχθηκε μία μονόπλευρη χάρη», είπε. «Και αυτό δεν μας αρέσει και το ξεκαθαρίζουμε στους Τούρκους φίλους μας» προσέθεσε.

Οι πολωνικές αρχές έχουν καταγγείλει την τουρκική κρατική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines και την αντίστοιχη ρωσική Aeroflot για μεταφορά μεταναστών στη Λευκορωσία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι η ΕΕ θα διερευνήσει τον τρόπο επιβολής κυρώσεων σε αεροπορικές εταιρείες από τρίτες χώρες που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Η Turkish Airlines από πλευράς της ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συμμορφώνεται με όλα τα μέτρα ασφαλείας σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς σε όλες τις πτήσεις της, μετέδωσε με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο αερομεταφορέας ελέγχεται από το δημόσιο επενδυτικό ταμείο της χώρας, του οποίου επικεφαλής είναι ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μάρεκ Σβιερτζίνσκι, επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων του πολωνικού ινστιτούτου Polityka Insight, επικαλούμενος τις δηλώσεις Μοραβιέτσκι, αναρωτήθηκε εάν η Πολωνία θα επέστρεφε οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αγόρασε πρόσφατα από την Τουρκία.

Τον Μάιο, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει συμφωνία, ύψους 270 εκατ. δολαρίων, με την Τουρκία για την αγορά 24 ανάλογων αεροσκαφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement