Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Έξαλλος ο Μακρόν μετά από διαρροή sms του προς τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας

Άνω- κάτω έγινε σήμερα το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μετά την διαρροή από τον Τύπο της Αυστραλίας ενός sms που είχε στείλει ο ένοικος του Ελιζέ στον Αυστραλό πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον, δύο ημέρες πριν την ανακοίνωση της αμυντικής συμφωνίας AUKUS.

«Πρέπει να περιμένω καλά ή κακά νέα για την κοινή μας φιλοδοξία σε ότι αφορά τα υποβρύχια;», αναφέρει το γραπτό μήνυμα του Μακρόν στον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, όπως αυτό διέρρευσε σήμερα από τα αυστραλιανά ΜΜΕ. Η διαρροή έρχεται την ώρα που η Καμπέρα προσπαθεί να αποκρούσει τους ισχυρισμούς ότι είπε ψέματα στο Παρίσι αναφορικά με τη συμφωνία των υποβρυχίων που συνήψαν ΗΠΑ- Αυστραλία – Βρετανία.

Ένταση στις σχέσεις Γαλλίας – Αυστραλίας

Τον Σεπτέμβριο, η Αυστραλία ακύρωσε μια συμφωνία με τη Γαλλία, επιλέγοντας να κατασκευάσει τουλάχιστον 12 πυρηνοκίνητα υποβρύχια κατόπιν συμφωνίας με ΗΠΑ και Βρετανία.

Η ακύρωση της συμφωνίας με το Παρίσι προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει την Κυριακή ότι ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, του είπε ψέματα για τις προθέσεις της χώρας του .

Από την πλευρά του, ο Μόρισον αρνήθηκε τον ισχυρισμό του Γάλλου προέδρου.

Λίγες ώρες αργότερα, τα αυστραλιανά ΜΜΕ, που επικαλούνται πηγή που γνωρίζει τα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει Μόρισον -Μακρόν, διέρρευσαν ένα γραπτό μήνυμα του Μακρόν που προκαλεί εκνευρισμό στο Ελιζέ.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», δύο ημέρες προτού ανακοινωθεί η συμφωνία της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ο Μακρόν έστειλε ένα μήνυμα στον Μόρισον στην αγγλική γλώσσα: «Θα έπρεπε να περιμένουμε καλά ή κακά νέα για τις κοινές φιλοδοξίες μας σε ότι αφορά τα υποβρύχια;». Το μήνυμα με την απάντηση του Μόρισον δεν διέρρευσε παρά μόνο αυτό που έστειλε ο Μακρόν.

Μακρόν εναντίον Μόρισον

Η σημερινή διαρροή του sms του Μακρόν έρχεται λίγες ώρες αφότου το Παρίσι κατηγόρησε την Καμπέρα ότι δεν προσπάθησε να τον ενημερώσει για την ακύρωση της συμφωνίας μέχρι την ημέρα που η Αυστραλία ανακοίνωσε την συμφωνία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Η διαρροή θα μπορούσε να είναι μια απάντηση από την Αυστραλία στη δήλωση του Γάλλου προέδρου την Κυριακή, ότι «ο Σκοτ Μόρισον του είπε ψέματα, κρύβοντάς του την πρόθεσή του να σπάσει αυτό το συμβόλαιο των 55 δισεκατομμυρίων ευρώ».

«Αυτό το SMS δείχνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν γνώριζε για την ακύρωση του συμβολαίου», τονίζει εξοργισμένο το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι «αν υπήρχε ένα πιο ξεκάθαρο sms σε ότι αφορά την συμφωνία, τα αυστραλιανά ΜΜΕ θα το είχαν αναφέρει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement