Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του NATO, μετά τη διπλωματική αντιπαράθεση με τη Ρωσία - Χιακός Λαός - XiakosLaos.gr
Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του NATO, μετά τη διπλωματική αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, Πέμπτη, μετά τη νέα αντιπαράθεση με τη Ρωσία, που είχε ως αποτέλεσμα να ανακληθούν τα διαπιστευτήρια της ρωσικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ και να ανακοινωθεί το επικείμενο κλείσιμο του γραφείου της Συμμαχίας στη Μόσχα.

Το ΝΑΤΟ προχώρησε σε ανάκληση των διαπιστεύσεων οκτώ μελών της ρωσικής αποστολής στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, που ήταν «αδήλωτοι αξιωματικοί της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών», σύμφωνα με δήλωση ενός αξιωματούχου του, χωρίς να διευκρινιστεί για ποιες ενέργειες φέρονται υπεύθυνοι, αλλά παραπέμποντας σε μια συστηματική συμπεριφορά διασπαστικών ενεργειών.

Η Ρωσία απάντησε ανακοινώνοντας ότι από την 1η Νοεμβρίου διακόπτει τη λειτουργία της αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ, καθώς είναι σαφές ότι η Συμμαχία δεν επιθυμεί τον διάλογο.

Η ένταση στις σχέσεις της Συμμαχίας με την παραδοσιακή αντίπαλό της, Ρωσία, αυξήθηκε σταδιακά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει επανειλημμένως επισημάνει τη στάθμευση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων κοντά στο έδαφός της.

Η αντιπαράθεση δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα των συνομιλιών των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, οι οποίες ολοκληρώνονται την Παρασκευή.

Αντίθετα, οι 30 σύμμαχοι πρόκειται να συζητήσουν για την κοινή στρατηγική αποτροπής και άμυνας, την επένδυση σε νέες τεχνολογίες -περιλαμβανομένων των σχεδίων για ένα επενδυτικό ταμείο, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ- καθώς και για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Η σχεδόν 20ετής στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν έφτασε στο τέλος της τον Αύγουστο, όταν οι ένοπλοι ισλαμιστές Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία.

Πέραν των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την απομάκρυνση του προσωπικού του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης των διδαγμάτων της αποστολής.

Επίσης, εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων από οργανώσεις στο Αφγανιστάν εναντίον Δυτικών χωρών και εξετάζουν τις επιλογές για την αντιτρομοκρατική πολιτική της Συμμαχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ: Μαρία Μ. Κάργα Ένα ακόμα ζητούμενο για τη Χίο, φαίνεται ότι μπήκε πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Για αρκετά χρόνια ασθενείς που είχαν διαγνωστεί...

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη Έχουν ξεκινήσει ήδη οι αιτήσεις – δηλώσεις των μαθητών της Χίου για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ,...

ΧΙΟΣ

Αρκετά αισθητή ήταν η δόνηση που έγινε λίγα μόλις λεπτά, το μεσημέρι του Σαββάτου (04.12.2021). Σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη Προς τη θετική κατεύθυνση βαδίζει το αίτημα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου για την έγκριση και τη λειτουργία των νέων τομέων και...