Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

The Economist: Αυτή είναι η πιο ασφαλής πόλη του κόσμου για το 2021

Η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια των ταξιδιωτών που επιλέγουν προορισμό για τις διακοπές ή την μετεγκατάστασή τους. Από το 2020 και έπειτα, εν πολλοίς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ο ορισμός της λέξης ασφάλεια, καθώς και το τι συνιστά ακριβώς μια ασφαλή πόλη, φαίνεται πως έχει αλλάξει.

Έτσι λοιπόν, η ετήσια λίστα του εντύπου Economist για τις πιο ασφαλείς πόλεις του κόσμου παρουσιάζει, για το 2021, σημαντικές διαφορές με οποιαδήποτε άλλη κατάταξη του παρελθόντος. Σε γενικές γραμμές, τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η αξιολόγηση των πόλεων είναι τα εξής: α) Η ψηφιακή ασφάλεια, β) Η ασφάλεια της υγείας, γ) Η προσωπική ασφάλεια. Φέτος, στην αξιολόγηση των 60 διεθνών προορισμών προσετέθη ένα ακόμη κριτήριο, αυτό της περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Ενώ τα τελευταία χρόνια τις κορυφαίες θέσεις κατακτούσαν πόλεις της Ασίας, όπως το Τόκυο, η Σιγκαπούρη και η Οσάκα, φέτος την πρώτη θέση της κατάταξης κατακτά μια Ευρωπαϊκή πόλη: Η Κοπεγχάγη. Η δανική πρωτεύουσα βρέθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας την βαθμολογία των 82,4 μονάδων/100.

Όπως όλα δείχνουν, η νέα κατηγορία της «περιβαλλοντικής ασφάλειας» αλλά και το υψηλό της σκορ στην «προσωπική ασφάλεια» ήταν οι παράγοντες που βοήθησαν στην εκτόξευση της Κοπεγχάγης από την 8η θέση, στην οποία είχε βρεθεί το 2019, στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

«Ένας πολύ σημαντικός παράγων που κάνει την Κοπεγχάγη τόσο ασφαλή είναι τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητάς της, τα χαμηλότερα που και η ίδια η πόλη είχε μέσα σε πάνω από μια δεκαετία», λέει ο δήμαρχος της πόλης, Λαρς Βάις.

«Η Κοπεγχάγη χαρακτηρίζεται, επίσης, από μεγάλη κοινωνική συνοχή και αρκετά μικρές μισθολογικές διαφορές. Είναι μια μικτη πόλη, όπου ο επαγγελματίας καθαριστής και το μεγαλοστέλεχος συναντιούνται στο ίδιο σούπερ μάρκετ και στέλνουν τα παιδιά τους στο ίδιο σχολείο. Αυτό αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της Δανικής κουλτούρας, που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης και ασφάλειας από τα οποία επωφελούμαστε».

Στην δεύτερη θέση της κατάταξης βρέθηκε το Τορόντο του Καναδά, «σκοράροντας» 82,2 πόντους, ενώ η Σιγκαπούρη κατέλαβε την τρίτη θέση με 80,7 μονάδες.

Παρόλο που το Σίδνεϊ ήρθε τέταρτο, με 80,1 πόντους, κατέλαβε την πρώτη θέση όσον αφορά την «ψηφιακή» ασφάλεια, ενώ η νικήτρια πόλη του 2019, το Τόκυο, συγκέντρωσε 80 πόντους και βρέθηκε αυτή τη φορά στην 5η θέση.

Έκτο βρέθηκε το Άμστερνταμ, με 79,3 πόντους, ακολουθούμενο από το Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας με 79 πόντους. Το Γουέλινγκτον αποτέλεσε, επίσης και τον νικητή της περιβαλλοντικής κατηγορίας.

Στην όγδοη θέση ισοφάρισαν δύο πόλεις, το Χονγκ Κονγκ και η Μελβούρνη, συγκεντρώνοντας 78,6 πόντους έκαστη, ενώ η Στοκχόλμη βρέθηκε στην μόλις 10η θέση, με 78 πόντους ακριβώς.

Από τις ΗΠΑ, η πόλη με το μεγαλύτερο σκορ είναι η Νέα Υόρκη, η οποία βρέθηκε στην 11η θέση μαζί με τη Βαρκελώνη, συγκεντρώνοντας και οι δυο 77,8 πόντους. Από τις ΗΠΑ, αρκετά ψηλά βρέθηκε και η Washington DC, που «προσγειώθηκε» στην 14η θέση, ενώ στην 15η βρίσκουμε το Σαν Φρανσίσκο, σε ισοβαθμία με το Λονδίνο.

Στο άλλο άκρο της κατάταξης βρέθηκαν πόλεις όπως το Λάγος της Νιγηρίας, το Κάιρο της Αιγύπτου, το Καράκας της Βενεζουέλας, το Καράτσι του Πακιστάν και η Γιανγκόν της Μιανμάρ. Παρόλο που αυτές οι πόλεις είχαν βρεθεί και στο παρελθόν αρκετά χαμηλά στην κατάταξη, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα δεδομένα για φέτος έχουν αλλάξει, όπως συνέβη και με τις πρώτες θέσεις.

Η ψηφιακή ασφάλεια έχει αναδειχθεί πλέον σε μεγαλύτερη προτεραιότητα, δεδομένης της άνθισης του ηλεκτρονικού εμπορίου και της τηλεργασίας εν μέσω πανδημίας. Ταυτόχρονα, η «αντοχή» των αστικών κέντρων σε κρίσεις έπαψε πια να αξιολογείται με κύριο γνώμονα τις φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σεισμούς κ.ά) και άρχισε να εστιάζει στις υποδομές υγείας τους και το πώς αυτές ανταποκρίνονται στην κρίση της πανδημίας. Ο κορονοϊός επηρέασε, επίσης και τον τρόπο με τον οποίο υλοποιούνται τα ταξίδια, αλλά ακόμα και την εγκληματικότητα σε πολλές από τις πόλεις.

«Όσοι έχουν ευθύνη για την ασφάλεια των υποδομών πρέπει να προσαρμοστούν σε δραματικές αλλαγές στα ταξιδιωτικά μοτίβα και τα μέρη όπου οι επισκέπτες κάνουν χρήση υπηρεσιών. Οι εταιρείες και οι υπηρεσίες με ευθύνη για την προσωπική ασφάλεια πολιτών και ταξιδιωτών καλούνται να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη κι επηρεασμένη από την πραγματικότητα των λοκντάουν μεταβολή στα μοτίβα του εγκλήματος», λέει η Νάκα Κόντο, αρχισυντάκτρια της ετήσιας κατάταξης των ασφαλέστερων πόλεων του Economist.

 eleftherostypos.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement