Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Σήμερα η δίκη για την υπόθεση της Μονής Αγίων Πατέρων – Αθώος ο Πατέρας Αθανάσιος

Ρεπορτάζ: Ραφαέλα Βατάκη

Το πρωί της Δευτέρας (20/09), ο xiakoslaos.gr βρέθηκε στο Πρωτοδικείο της Χίου, για την εκδίκαση της υπόθεσης της Μονής των Αγίων Πατέρων, με κατηγορούμενο τον ηγούμενο Πατέρα Αθανάσιο, ο οποίος εισήχθη στη Μονή μετά τον θάνατο του Γέροντα Αμβρόσιου, αναλαμβάνοντας τα ιερατικά καθήκοντα.

Πλήθος κόσμου είχε καταφτάσει από νωρίς στο σημείο για να εκφράσει την στήριξη και την συμπαράστασή του στον Πατέρα Αθανάσιο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Από τον Μάιο του 2015 που εκοιμήθη ο Γέροντας Αμβρόσιος των Αγίων Πατέρων στη Χίο,  η Σκήτη στο Προβάτειο όρος, βρισκόταν σε μια ιδιάζουσα κατάσταση. Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, από τότε με παρέμβαση του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου ζητήθηκε από τις δικαστικές αρχές να σφραγισθεί το Μοναστήρι διότι αποτελεί  εμβατίκιο της Ι. Νέας Μονής. Επομένως, ανήκει στη δικαιοδοσία της Ι. Μητρόπολης Χίου.

Στην δίκη που έλαβε χώρα σήμερα, κρίθηκε η αθωότητα του κατηγορημένου, Πατέρα Αθανάσιου, καθώς σύμφωνα με τον εισαγγελέα δεν προκύπτει καμία ιστορία διατάραξης, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις κατηγορίες σε βάρος του Ηγούμενου Αθανάσιου.

Πολλοί ήταν και οι μάρτυρες προς υπεράσπισή του, οι οποίοι τόνισαν ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από μεριάς της Μητρόπολης Χίου να λειτουργήσει η Σκήτη. Υποστήριξαν ότι η Μονή των Αγίων Πατέρων πρέπει να διατηρήσει την παράδοσή της. Σε αυτό το σημείο αξίζει να συμπληρώσουμε ότι για την υπόθεση των Αγίων Πατέρων Χίου και τον ηγούμενο Πατέρα Αθανάσιο συγκεντρώθηκαν συνολικά 1220 υπογραφές, εντός τεσσάρων ημερών, προς υπεράσπιση.

Σημαντικός μάρτυρας προς υπεράσπιση ήταν και ο Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος, κ. Σωτήρης Τζούμας, ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε ότι η Σκήτη από το 1860 έως και σήμερα ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο, καθώς και ότι το κλίμα οξύνθηκε από την άφιξη του Πατέρα Αθανάσιου στο νησί.

«Γιατί να διαταραχθούν οι σχέσεις; Υπήρχε δόλος. Ο Πατέρας Αθανάσιος πορεύεται αρμονικά και ήρεμα. Θεωρώ ότι όλο αυτό ήταν μία μορφή bullying στον εισαγόμενο ηγούμενο, λόγω του ότι δεν ήταν Χιώτης. Δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο ότι η Μονή των Αγίων Πατέρων ανήκει στην Μητρόπολη Χίου», δήλωσε.

Όταν ο Εισαγγελέας αποφάσισε την αθωότητα του Πατέρα Αθανάσιου

Ο κόσμος βαθιά συγκινημένος με χειροκροτήματα, εμψυχωτικά συνθήματα υποδέχτηκε τον ηγούμενο έξω από το δικαστήριο και αμέσως τον αγκάλιασαν. Με βουρκωμένα μάτια συνεχάρησαν τον Πατέρα Αθανάσιο, εκφράζοντας του την συμπαράστασή τους και ότι θα συνεχίσουν να είναι δίπλα του.

«Πάντα δίπλα σου Γέροντα», ήταν ένα από τα συνθήματα των πολιτών.

Η Μονή των Αγίων Πατέρων ήταν και θα παραμείνει να είναι μία παραδοσιακή Μονή και θα εξακολουθεί να αποτελεί για τη Χίο αυτήν την ξεχωριστή πνευματική έπαλξη. Ο Πατέρας Αθανάσιος θα συνεχίσει να προσδίδει ζωντανό τρόπο λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement