Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

«Ιστορίες Ναυτικών»: Ο Ανθυποπλοίαρχος Γιάννης Κλειδάς μιλάει στο xiakolaos.gr

Συνέντευξη Ραφαέλα Βατάκη

Μαζί μας αυτή τη φορά έχουμε τον Ανθυποπλοίαρχο Γιάννη Κλειδά, ο οποίος μίλησε στο xiakoslaos.gr για το ξεκίνημά του, καθώς και για όλα αυτά που έχει ξεχωρίσει στο ναυτικό επάγγελμα.

«Σκεφτόμουν την επαγγελματική αποκατάσταση του επαγγέλματος, λόγω του ότι είμαστε ένα ναυτικό μέρος. Βέβαια, είχα και ναυτικούς στην οικογένειά μου, τον πατέρα μου, αλλά και τον θείο μου που ταξιδεύει μέχρι και σήμερα»

Όταν αποφάσισε πως ήθελε να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα, γράφτηκε στο ΕΠΑΛ του Βροντάδου και έπειτα πέρασε στην Σχολή των Οινουσσών, όπου και αποφοίτησε πριν δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2019.

Όλα τα ταξίδια που έχει πραγματοποιήσει είναι μέχρι στιγμής σε δεξαμενόπλοια Suezmax, που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο. Ο Γιάννης, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ταξιδέψει σε πάρα πολλές χώρες και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στο πλοίο είναι 9 μήνες.

«Οι χώρες που έχω ταξιδέψει είναι πολλές. Ωστόσο, αυτή που ξεχώρισα ήταν ο Καναδάς. Παρόλο που ήταν χειμώνας και υπήρχαν δυσκολίες μπόρεσα να βγω και να δω την περιοχή του Κεμπέκ. Μείναμε δύο μέρες στο συγκεκριμένο λιμάνι, ήταν πάρα πολύ ωραία η περιοχή», μας αναφέρει συμπληρώνοντας ότι είναι μία πολιτισμένη χώρα που φαίνεται να σέβεται τους πάντες και να συμπεριφέρεται σε όλους το ίδιο.
Ο Γιάννης πραγματοποίησε ταξίδια και στις δύο καραντίνες που είχε η Ελλάδα λόγω της πανδημίας. Όπως δήλωσε, όταν έγινε το πρώτο lockdown άργησε να ξεμπαρκάρει. «Πολλά κράτη ακόμα συνεχίζουν να αρνούνται την έξοδο στους ναυτικούς».

Όσον αφορά τα ταξίδια του εν μέσω της Covid-19, επεσήμανε ότι όλα κύλησαν όπως κάθε φορά. «Δεν άλλαξαν τα πράγματα κατά το διάστημα αυτό. Το πλοίο έχει μία συγκεκριμένη ρουτίνα, μία συγκεκριμένη αποστολή. Σαφώς, η εταιρεία φρόντιζε να προμηθεύει το πλήρωμα με μάσκες, αντισηπτικά, περισσότερες γραμμές τηλεϊατρικής. Υπήρχε μία επαγρύπνηση παραπάνω από το προσωπικό, όμως η ουσία της δουλειάς παρέμεινε ίδια», αναφέρει.

Οι δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει, εκτός από τις καιρικές συνθήκες, είναι το αρνητικό κλίμα καμιά φορά μεταξύ των Αξιωματικών. «Το να υπάρχουν άσχημες σχέσεις θεωρώ ότι είναι το πιο αρνητικό απ’ όλα. Η καλή συνεργασία είναι το παν για οποιαδήποτε δουλειά».

Μία εμπειρία που έχει ξεχωρίσει στο κομμάτι της δουλειάς είναι μία επισκευή που έκανε στο τελευταίο του ταξίδι, παρόλο που χρειάστηκε να μείνουν ένα μήνα στάσιμοι. «Αυτές οι μέρες ήταν πολύ ωραίες από θέμα δουλειάς. Μεγάλο σχολείο η επισκευή, διότι βλέπεις πράγματα που δεν θα δεις σε μία καθημερινή ρουτίνα του πλοίου», διαπιστώνει τονίζοντας ότι είναι μία πολύ καλή εμπειρία, ειδικά όταν βρίσκεσαι στο ξεκίνημα της καριέρας σου.

Τέλος, ο Γιάννης  συμβουλεύει τα νέα παιδιά που θα ήθελαν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα, έχοντας κάποιους μικρούς ενδοιασμούς, να το δοκιμάσουν. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι θα αποκομίσουν θετικές εμπειρίες και βέβαια δεν έχουν κάτι να χάσουν. «Σίγουρα κάτι θα δουν που θα τους μείνει στη ζωή τους», προσθέτοντας ότι είναι ένα επάγγελμα που έχει μέλλον αφού σου δίνονται επιλογές να δουλέψεις όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και στη στεριά. «Οι θέσεις της ναυτιλίας είναι πάρα πολλές και σου δίνεται η δυνατότητα να κάνεις πράγματα. Όμως, το σημαντικότερο που πρέπει κοιτάξει ένα νέο παιδί, που θέλει να ασχοληθεί με την ναυτιλία, είναι το κατά πόσο μπορεί να “αντέξει” αυτήν την απομόνωση, την απόσταση μακριά από οικογένεια και φίλους του», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΧΙΟΣ

Ο Παγχιακος Εκπολιτιστικός Συλλογος Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, θα ήθελε να ευχηθεί θερμές ευχες για το Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!! Το Άγιο Πνεύμα...

Advertisement