Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Χίος: Κατακόρυφη μείωση των διαμενόντων μεταναστών στο νησί – Αναλυτικά τα στοιχεία

Ραγδαία μείωση των διαμενόντων μεταναστών και προσφύγων σημειώνεται, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε ολόκληρη την επικράτεια. Ειδικότερα, στη Χίο καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση, μέσα σε μόλις ένα χρόνο, με ποσοστό που αγγίζει το 89 τις εκατό. Ένα χρόνο πριν, ο αριθμός των διαμενόντων στο νησί έφτανε τους 4.025 μετανάστες. Ένα χρόνο μετά, στο νησί διαμένουν συνολικά μόνο 427 μετανάστες.

Επιπλέον, στη Χίο εξετάστηκαν 35 προ-καταγραφές Ασύλου, ενώ κατατέθηκαν 40 αιτήσεις ασύλου. Παράλληλα, τον Αύγουστο του 2020 εισήλθαν στη χώρα από τη Χίο 48 μετανάστες, ενώ φέτος τον Αύγουστο εισήλθαν 49 μετανάστες. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Αυγούστου, οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο οκτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 53% σε σχέση με το 1ο οκτάμηνο του 2020. Στα νησιά συγκεκριμένα, οι αφίξεις είναι μειωμένες κατά 78%.

 

Ν. Μηταράκης: «Οι αριθμοί αποτυπώνουν μία άλλη Ελλάδα που δεν περιορίζεται στον ρόλο του παρατηρητή των μεταναστευτικών ροών. Δεν είναι τυχαίο, ούτε συγκυριακό το γεγονός ότι οι συνολικά διαμένοντες στη χώρα από 82.119 τον Αύγουστο του 2020, είναι πλέον 42.181»

Συνολικά καταγράφεται μείωση κατά 81% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά καταγράφεται τον Αύγουστο του 2021, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται όπως προαναφέρθηκε στους διαμένοντες στη Χίο, η οποία είναι της τάξης του 89%, ακολουθεί η Κως και η Σάμος με 88%, η Λέρος με 87% και η Λέσβος με 75%.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ο συνολικός αριθμός των συνολικά διαμενόντων στην επικράτεια κατά τον Αύγουστο του 2021 παρουσιάζεται μειωμένος κατά 49% σε σχέση με το Αύγουστο του 2020.

Μετά από συστηματικές προσπάθειες, το 1ο οκτάμηνο του 2021, 7.841 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών.
Τον Αύγουστο του 2020, συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 82.119 αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον, τον Αύγουστο του 2021 διαμένουν 42.181.
Οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών (σε Α και Β βαθμό) καταγράφουν μείωση κατά 48%. Οι εκκρεμείς αιτήσεις σε Α και Β βαθμό αγγίζουν συνολικά τις 50.145, όταν τον Αύγουστο του 2020 ήταν 96.041.
Σε ό,τι αφορά την νόμιμη μετανάστευση και ειδικά για την Μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή (Golden Visa), η κύρια χώρα προέλευσης των επενδυτών στη χώρα μας είναι οι υπήκοοι Κίνας, σε ποσοστό 69,3% και ακολουθούν, οι υπήκοοι Τουρκίας (6,3%) και Ρωσίας (5,8%).

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:

«Συνεχίζουμε με αποτελεσματικό τρόπο την υλοποίηση μίας αυστηρής αλλά παράλληλα δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, που δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν να καθιστά την Ελλάδα πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Η μείωση κατά 81% των διαμενόντων στα νησιά τον Αύγουστο 2021 και κατά 49% σε όλη την επικράτεια, εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, αποδεικνύει ότι κινούμαστε με μεθοδικότητα προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται και φέρνει απτά αποτελέσματα.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν μία άλλη Ελλάδα, που δεν περιορίζεται στον ρόλο του παρατηρητή των μεταναστευτικών ροών αλλά ελέγχει με σοβαρότητα ποιος περνάει τα σύνορα της χώρας και ποιος έχει ή όχι δικαίωμα να παραμείνει εδώ, βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Τους όρους αυτούς πλέον, τους θέτει το ελληνικό κράτος και όχι οι λαθροδιακινητές. Δεν είναι τυχαίο, ούτε συγκυριακό το γεγονός ότι οι συνολικά διαμένοντες από 82.119 τον Αύγουστο του 2020, είναι πλέον 42.181.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Κατά συνέπεια, η Ελλάδα, σήμερα, αφήνει πίσω της τη μεταναστευτική κρίση. Θα συνεχίσουμε με συνέπεια ώστε όσα κατακτήσαμε όχι μόνο να διατηρηθούν στο ακέραιο, αλλά και να καταγράφεται κάθε μήνα περαιτέρω βελτίωση.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Έργο το οποίο είχε από δεκαετίες ανάγκη η Χίος μπαίνει φαίνεται πλέον σε ράγες αφού ανατέθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. από την αρμόδια...

ΧΙΟΣ

Ρεπορτάζ Μαρία Μ. Κάργα    Κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρείται αυτή την στιγμή στο κέντρο της πόλης της Χίου. Με φόντο τον «Μπάλλο», εκατοντάδες οδηγοί «εγκλωβίστηκαν»...

ΧΙΟΣ

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέριμνας Εργαζομένων Λιμενικού Σώματος «Ούριος Άνεμος», με έδρα την Χίο ξεκίνησε την πολιτιστική της δράση,  ετοιμάζοντας την Θεατρική...

ΧΙΟΣ

Μήνυμα του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, εστάλη χθες αργά το βράδυ μέσω του 112 στους κατοίκους της Χίου, Λέσβου και Σάμου λόγω των...