Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΧΙΟΣ

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Χίου: «Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Να ανοίξουν τώρα οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί»

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου κάνει λόγο για το ζήτημα της προσχολικής αγωγής και το άνοιγμα των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου:

«Κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολλά παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για την Χίο όπου εκατοντάδες γονείς δεν πήραν το voucher και ο δήμος μέχρι στιγμής δεν έχει βγάλει αποτελέσματα για τα τροφεία, με αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι γονείς να μην έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους.

Είναι τραγικό το 2021, όπου καθημερινά μας λένε για να την υπογεννητικότητα και η κυβέρνηση μάλιστα το χρησιμοποίησε και σαν επιχείρημα για το νέο αντεργατικό ασφαλιστικό νόμο, να μην ξέρουν οι γονείς αν θα πάνε τα παιδιά τους παιδικό σταθμό ή όχι. Ενώ δε η κυβέρνηση αλλά και ο δήμος Χίου λένε ότι οι παιδικοί άνοιξαν, στην πραγματικότητα παραμένουν κλειστοί χωρίς να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Η δημοτική αρχή κάθε φορά που βάφει ένα δημοτικό παιδικό σταθμό το ανεβάζει στα ΜΜΕ τώρα που γονείς εδώ και μια βδομάδα παίρνουν σωρηδόν τηλέφωνα στο νομικό πρόσωπο να δουν τι θα γίνει είναι απούσα.Ενώ ταυτόχρονα τα τμήματα των παιδιών που φτιάχνονται εν μέσω πανδημίας είναι 25αρια.

Όλο αυτό έχει σαν λογική να σπρώχνονται οι γονείς στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς για να πηγαίνουν τα voucher εκεί. Η προσχολική αγωγή και φροντίδα των παιδιών μας είναι αναγκαία για τη ζωή τους, για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, κοινωνική ανάπτυξή τους. Δεν μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους για το κράτους και του οφέλους που θα φέρει στις επιχειρήσεις.

Όμως η προσχολική αγωγή δεν µπορεί να είναι εµπόρευµα! Είναι κοινωνικό δικαίωμα, δικαίωµα κάθε παιδιού. Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την οµαλή και ολόπλευρη ψυχοσωµατική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Πρέπει να παρέχεται οργανωµένα, σχεδιασµένα και επιστηµονικά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισµένο μόνιμο προσωπικό µε πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώµατα.

Απαιτούμε:

  • Να γίνουν δεκτά στους δηµοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθµούς όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η συµµετοχή να είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς τροφεία, κουπόνια και χρήµατα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις.
  • Τακτικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, ιχνηλάτηση για όλους, άμεση ιατρική αντιμετώπιση εφόσον υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλα αυτά στην ευθύνη σχολιατρικής υπηρεσίας, διασυνδεδεμένης με το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας.
  • Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.
  • Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία (αλλά και μετά από αυτή) και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, τη σίτιση, τον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή.
  • Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους

Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement